Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?

Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti. Proč bývá důležitější než technický stav?

21.9.2020 - Podle letošního žebříčku časopisu Forbes je deset v současné době prodávaných nejdražších bytů České republiky v Praze. Mezi deset nejdražších domů se zařadil i jeden brněnský. Cenu domu v Černých Polích ze 40. let určila především jeho unikátní lokalita. Přímo totiž sousedí s ikonickou vilou Tugendhat a z druhé strany je lemovaný zahradou památkově chráněné Arnoldovy vily.

Poloha je obecně považována za jeden z nejvýznamnějších faktorů, který může výrazným způsobem zasáhnout do tržní hodnoty nemovitosti. Může ji ovlivnit z 50, ale dle mínění odborníků také až z 99 %. Pokud bude někdo nabízet takřka vybydlený byt u Staroměstského náměstí v Praze, jeho hodnotou nebude kvalita bytu, ale především jedna z nejatraktivnějších lokalit v celé zemi. Právě tak je tomu v dalších lokalitách, jako je Brno, Středočeský či Jihomoravský kraj.

Dva pohledy na polohu
Hodnota nemovitosti z hlediska polohy se posuzuje z dvou pohledů. Jsou to především faktory vztahující se k širšímu okolí. Hodnotí se význam obce z hlediska správního uspořádání, hospodářské a kulturní role v regionu. Důležitá je také velikost obce a její poloha v rámci státu, kraje či menší lokality.

V druhém pohledu je hodnocení nemovitosti dle konkrétního umístění v rámci obce. Důležitá je architektura samotné nemovitosti, ale i okolí, možnosti parkování, dopravní dostupnost a dopravní obslužnost, konfigurace terénu, kvalita životního prostředí i mikroolí (sousedé, způsob využití sousedních pozemků apod.).

Různí klienti, různé hodnocení
Jestli se nemovitost nachází v rušné ulici či na tichém místě, může její hodnotu v očích potenciálních zájemců snížit i zvýšit. Záleží na povaze klienta, jeho zájmech a preferencích. Pokud bude nemovitost na rušné ulici velkého města, v bezprostředním dosahu MHD, může být ceněna více zájemci, kteří preferují městský život, blízkost zábavy a nákupů.

Nemovitost, umístěnou ve vedlejší ulici, se vzdálenější stanicí MHD, ale s návazností například na lesopark či vodní plochu, ocení spíše aktivní sportovci či rodina s malými dětmi. Při rozhodování hraje důležitou roli také blízkost průmyslových objektů a v neposlední řadě záplavová zóna.

Investice nebo bydlení?
Jestliže si pořizujete nemovitost jako investici, budete na ni mít jiné požadavky, než když půjde o vlastní bydlení. Můžete preferovat bydlení v přírodě, ale pokud přijedou turisté ze zahraničí, chtějí vidět v dané lokalitě co nejvíce památek, dobře se najíst a večer vyrazit za zábavou. Proto výhodná poloha nemovitosti, která by se měla zhodnotit krátkodobými pronájmy, bude určitě v centru města, v přímém dosahu městské dopravy, s atraktivními turistickými možnostmi v okolí.

Poloha nemovitostí určených pro dlouhodobější pronájmy je zase vhodná v oblasti s dobrou dostupností všech stupňů škol, nákupními možnostmi a zábavou pro rodiny či mladou generaci.

Jestliže si budete pořizovat bydlení pro sebe, budete vybírat podle svých zájmů, rodinné situace a plánů do budoucna. Záleží také na finančních možnostech. Někdy vzdálenost pár desítek metrů může znamenat i pár set tisíc rozdílu v ceně nemovitosti.

Nejčastější faktory ovlivňující cenu nemovitostíZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nejčastější faktory ovlivňující cenu nemovitosti





Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?




Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydleníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydlení




Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy