Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídku

Horské apartmány k bydlení i pronájmu. Poptávka stále převyšuje nabídku

8.10.2020 - Chcete-li investovat do nemovitosti, a zároveň trávit víkendy či dovolenou ve své oblíbené lokalitě, máte bohatý výběr. V České republice se v atraktivních turistických destinacích staví desítky apartmánů, které splní i ty nejnáročnější požadavky majitelů. Takové apartmány představují výhodnou investici.

Pokud nemáte k dispozici prostředky v hotovosti, právě nyní jsou výhodné úrokové sazby hypoték. A tak se vyplatí pořídit si apartmán i s pomocí tohoto finančního nástroje. Veškeré lokality jsou tak atraktivní, že lze čekat v příštích letech jejich významné zhodnocení.

Místo rozhoduje
Mít blízko ke svým koníčkům je prioritou pro mnoho rodin. Jestliže jezdíte rádi na hory, pořiďte si apartmán ve svém oblíbeném horském středisku. Máte-li rádi vodu nebo cyklistiku, najdete vhodný apartmán i v takové lokalitě.

Pokud si apartmán pořídíte jako firma, můžete jej nejen využívat pro různé teambuildingy a školení, ale také jej poskytovat třeba jako bonus svým zaměstnancům nebo významným klientům. Podle toho také zvolíte vhodné místo.

Krkonoše, Beskydy, Jizerské hory, Šumava, Dolní Morava, ale i Lipno, Lednice nebo jižní Morava se svými vinařskými stezkami. Tam všude, i v mnoha dalších lokalitách, se nabízejí zajímavé projekty. Stačí je vyhledat.

Kvalita a množství služeb
Pestrost nabídky jednotlivých lokalit se může lišit a vy si vyberete podle své chuti. Veškeré apartmány však mají také menší či větší přidanou hodnotu přímo v místě pobytu. Některé se stavějí jako nové solitérní domy, některé jsou rekonstruovány ze starých horských ubytoven a chat. Každopádně všechny mívají základní zázemí mimo apartmán samotný. Bývá to většinou sklepní kóje či jiný prostor pro uložení sportovních potřeb, lyží, kol a dalšího vybavení, a parkovací či garážové stání. Turistická střediska také nabízejí slevové či věrnostní karty, které hostům zpříjemní pobyt v dané lokalitě.

Pro náročnější investory se nabízejí kvalitní apartmány v kondominiích a apartmánových komplexech, kde je kvalita a nabídka služeb podstatně širší. V komplexech jsou k dispozici restaurace, úklidové služby, wellness, různé obchody, kavárny a široká škála dalších služeb, které zpříjemňují bydlení.

Financování a návratnost investice
Běžné je financování formou hypotečního úvěru. Mnoho developerů nabízí také různé typy splátkových kalendářů. A především nabízejí služby, ještě před několika lety běžné spíše v sousedním Rakousku a dalších na turistiku orientovaných zemích. Je to nejen nabídka financování investice, ale i následná správa a provoz apartmánu v režimu pronájmů. Správce pečuje o apartmán po celý rok, od pronájmu, přes úklid a běžnou údržbu. To se vyplatí především tehdy, pokud apartmán neplánujete často využívat a má sloužit spíš jako výhodná investice.

Pronajímat apartmán můžete i sami. Pokud jej nebudete využívat často, stačí jej nabídnout přes určitou cestovní agenturu či webový portál nabízející krátkodobé ubytování. Rekreační apartmány se dají pronajmout za výrazně vyšší cenu, než běžný byt. A tak mohou být vítaným zdrojem výdělku, nebo příspěvkem na splácení hypotéky. Návratnost celé investice může být při krátkodobých pronájmech v rozmezí 10-15 let.

Letošní jaro mnoha obyvatelům ukazuje, že za zážitky není třeba jezdit daleko. Různorodá česká krajina, památkové komplexy a mnoho atraktivních lokalit, často vzdálených jen pár desítek kilometrů, čeká na své znovuobjevení. A právě tam může stát váš apartmán, jehož finanční hodnota poroste spolu s oblibou místa, které si vyberete.

Je výhodnější koupit nemovitost na firmu, nebo jako soukromá osoba?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Je výhodnější koupit nemovitost na firmu, nebo jako soukromá osoba?




Čeká nás snížení DPH u novostaveb?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Čeká nás snížení DPH u novostaveb?




Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodejZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Češi opět vyhledávají chaty a chalupy na prodej




Jak udělat z chaty rodinný důmZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak udělat z chaty rodinný dům



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy