Růst cen bytů se nezastavil. Zatím?

Růst cen bytů se nezastavil. Zatím?

16.6.2020 - Pokles cen nemovitostí se zatím nepotvrzuje. Nabídkové ceny bytů v dubnu sice klesly z 3,58 na 3,53 mil. Kč. V květnu však už opět vykázaly růst. Průměrná nabídková cena vzrostla v květnu podle dat serveru RealityČechy.cz na 3,56 milionu korun.

Celorepublikový cenový průměr však táhne nahoru Praha a Jihomoravský kraj, jehož průměr je významně ovlivňovány cenami bytů v Brně. V Praze se v květnu byty nabízely v průměru za 6,2 mil. Kč. V Jihomoravském kraji za 3,7 mil. Kč. Na druhé straně cenového spektra je Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde se průměrné ceny pohybují pod 2 miliony Kč. V ostatních krajích se průměrná cena aktuálně pohybuje od 2,4 do 3,5 mil. Kč.

Pokud se podíváme na jednotlivé kraje ČR z pohledu meziměsíčních změn, tak k nárůstu cen bytů došlo v květnu v 9 krajích ze 14. Meziměsíční pokles zaznamenaly pouze kraje Pardubický, Karlovarský, Liberecký, Olomoucký a Praha.



Průměrný byt vyjde domácnost na 7 ročních příjmů
V rámci monitoringu dostupnosti bydlení dlouhodobě sestavujeme Index návratnosti bydlení (INB), který poměřuje průměrnou cenu bytů a průměrný čistý příjem českých domácností. Podle tohoto indexu na pořízení bytu o průměrné ceně 3,56 mil. Kč musí průměrná česká domácnost nyní vynaložit 7,24násobek svých čistých ročních příjmů. Ale i v tomto případě se situace liší region od regionu.  

Nejhorší situace je dlouhodobě v Praze, kde INB vystoupal již na téměř 12násobek. Ve zbývajících krajích není situace tak dramatická – INB se zde pohybuje od 2,75 do 7,4násobku – ale i tak se rozhodně nedá hovořit o ideálním stavu. Mediánově nyní průměrný byt vychází zhruba na necelých 6 čistých ročních příjmů.

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?
Budoucí vývoj cen nemovitostí určí, jak silné dopady bude mít koronavirus a opatření proti jeho šíření na českou ekonomiku. Nyní jsou ceny nemovitostí stále ještě diktovány spíše stranou nabídky, takže i ochota ke zlevňování je minimální. Obrat by mohlo přinést pouze výrazné zpomalení ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti a z ní pramenící oslabení poptávky. Ale i tak zde bude řada lidí, kteří mají volné peníze, vidí v nemovitostech vhodnou příležitost pro jejich zhodnocení a jen čekají na pokles jejich ceny, Z tohoto důvodu se domníváme, že i v případě přetáčení trhu bude korekce cen pozvolná a bude se týkat spíše bytů než domů či stavebních pozemků. 

Návratnost bydlení květen 2020

Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětněZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




ZZlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procentaaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity




Ceny bytů jsou již o polovinu výše, než byly v roce 2008Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny bytů jsou již o polovinu výše, než byly v roce 2008





Nemovitost bude stále dobrou investicí. Je ale třeba pečlivě vybíratZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nemovitost bude stále dobrou investicí. Je ale třeba pečlivě vybírat


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy