Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity

Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity

1.4.2020 - Kvůli pandemii koronaviru došlo k poměrně nečekané události. Česká národní banka se rozhodla zmírnit limity pro posouzení žádosti nového hypotečního úvěru. Hypotéky budou nyní mnohem dostupnější. Změní se tři základní parametry.

Prvním parametrem je zvýšení poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV), které je nově zvýšeno na 90 %. Původně byla hranice na hodnotě 80 % hodnoty nemovitosti. Zájemcům o nový hypoteční úvěr budou stačit menší úspory. Například u pořízení nemovitosti v hodnotě 2 mil. Kč by nově mělo stačit mít naspořeno 200 tis. Kč. Za původních podmínek to by byl dvojnásobek, tj. 400 tis. Kč.

Druhým parametrem je upravení poměru mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) a to ze 45 na 50 %. Lidé si tak budou moci dovolit získat hypoteční úvěr s vyšší měsíční splátkou. Rozdíl porovnávající celkové příjmy domácnosti a výši měsíční splátky úvěru na bydlení se tedy zvýšil

Třetí limit, poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele (DTI) ČNB zrušila.

"V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí," uvedl guvernér ČNB, Jiří Rusnok.

Nové limity úvěrových ukazatelů se týkají všech hypotečních úvěrů sjednaných od 1. 4. 2020


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Možnost odkladu úhrady daně z nabytí nemovitosti

 

 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy