Prodeje nových bytů letos v Praze opět rostou. Dochází k postupnému zvyšování cen nabízených bytů

Prodeje nových bytů letos v Praze opět rostou. Dochází k postupnému zvyšování cen nabízených bytů

15.4.2024 - Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek (růst o 181,5 procenta). První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí. Růst letos opět začala i cena nabízených bytů. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Prodeje nových bytů v Praze na začátku roku výrazně oživily. Růst na trojnásobek způsobila hlavně historicky nízká srovnávací základna z loňského roku, nicméně se promítly také první pozitivní signály. Hypotéky začaly konečně zlevňovat poté, co centrální bankéři zahájili snižování základních úrokových sazeb. Právě hypotéky jsou pro realitní trh klíčové, až polovina lidí dlouhodobě financuje nový byt v Praze prostřednictvím hypotečního úvěru. Se zdražením a zhoršením dostupnosti hypoték v poslední době tento podíl výrazně klesl ve prospěch kupujících s vlastními zdroji, letos ale klientů s hypotékou opět přibývá. Dalším podstatným faktem stimulujícím růst prodejů je návrat cenově dostupnějších bytů na pražský trh,“ komentuje prodejní statistiky generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent. 

Pocty_prodeju_novych_bytu_v_Praze

Ceny nových bytů opět mírně rostou

Ceny nových bytů se po předchozí stagnaci na konci loňského roku letos vrátily k mírnému růstu. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů nyní vyjde na 149 670 korun. To je ve srovnání s koncem loňského roku o 1770 korun více (+1,2 procenta). Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zaplatí kupující za metr čtvereční o 1720 korun více (+ 1,3 procenta).

Vyvoj_prumerne_ceny_noveho_bytu_v_praze

Počet dostupných bytů se příliš nemění

Kupujícím nahrává také poměrně dobrý výběr. V cenících developerů je více bytů, než kolik se jich prodá. Nabídka tak stále převyšuje poptávku. Zájemci si aktuálně mohou vybírat ze 4560 dostupných bytů, což je jen o 190 bytů méně než na konci minulého roku.

Očekávám, že letošní rok bude ve znamení zlepšování dostupnosti vlastního bydlení. Hypotéky budou dále zlevňovat s tím, jak bude klesat základní úroková sazba. To bude posilovat poptávku po vlastním bydlení, na které letos dosáhne více zájemců. Někdo toho využije ke zvýšení prodejní ceny, přesto si myslím, že prim budou hrát cenově dostupné byty. Stavební firmy už dokáží nabídnout u velkých zakázek se stovkami bytů velmi atraktivní podmínky, což se projeví i do ceny pro kupujícího. Prodeje tak v následujících měsících budou táhnout hlavně byty s nejnižší cenovkou,“ soudí Korec z Ekospolu.

Vyvoj_poctu_dostupnych_bytu_v_praze

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kupujete_byt_primo_od_developeraKupujete byt přímo od developera? Prodávající je předem daný







Na_ustni_dohody_nespolehejteNa ústní dohody nespoléhejte. Při koupi nemovitosti to platí zvláště







Jak_se_financuje_stavba_bytovych_domuJak se financuje stavba bytových domů








Prichazi_nova_vlna_panelakuPřichází nová vlna paneláků?







Pro_dostupnejsi_bydleni_je_treba_vyrazit_mimo_prahu_a_brnoPro dostupnější bydlení je třeba vyrazit mimo Prahu a Brno





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy