Pro dostupnější bydlení je třeba vyrazit mimo Prahu a Brno

Pro dostupnější bydlení je třeba vyrazit mimo Prahu a Brno

13.4.2023 - Ceny bytů dál padají. Průměrná nabídková cena bytů klesla v březnu podle dat serveru RealityČechy.cz na 4,27 mil. Kč, přičemž loni touto dobou se byty v průměru prodávaly za 4,7 mil. Kč. Spolu s cenami bytů klesají i průměrné úrokové sazby hypoték. Index GOFI 70, kterým od roku 2009 monitorujeme napříč celým trhem průměr nabídkových sazeb hypoték s LTV do 70 %, klesl v březnu na 6,14 %.

Index dostupnosti bydlení od července klesl o bezmála 10 procentních bodů. Jak pokles cen bytů, tak pokles sazeb hypoték se pozitivně promítá v míře dosažitelnosti vlastního bydlení. Index dostupnosti bydlení (IDB), kterým od roku 2009 měříme, jak velkou část příjmů průměrné české domácnosti spolkne splátka hypotéky, klesl v uplynulém měsíci o celý procentní bod a skončil na hodnotě 62,5 %.

"V meziročním srovnání klesl index dostupnosti bydlení o 2,2 procentní body. Nicméně oproti historickému maximu z července loňského roku (71,6 %) jsme na tom nyní o téměř 10 procentních bodů lépe. Jde o nejzásadnější obrat od roku 2008 kdy jsme čelili světové finanční krizi," říká Libor Vojta Ostatek ze společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Dostupnost bydlení 2023 04

Jak je to s dostupností bydlení v krajích ČR?

I přesto, že index dostupnosti klesá, jeho úroveň je stále příliš vysoká a signalizuje obecně ne příliš příznivé podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Na druhou stranu výše uvedené číslo je statistickým průměrem za celou Českou republiku, který do jisté míry zkreslují vysoké ceny bytů v Praze a Brně, mediánově se nyní index dostupnosti bydlení v ČR pohybuje okolo 57 %, přičemž nejpříznivější podmínky panují v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Pozice kupujících se razantně zlepšilar

Kromě indexu dostupnosti bydlení publikujeme také data indexu návratnosti bydlení, který nezohledňuje výši úrokových sazeb a porovnává průměrné ceny bytů s průměrnými čistými ročními příjmy českých domácností. Tento index dosáhl svého maxima už loni v lednu (8,49) a nyní se pohybuje na úrovni 7,18násobku čistého ročního příjmu. Situaci v jednotlivých krajích ČR opět ilustruje připojený graf.

Návratnost bydlení 2023 04

"Situace českých domácností zvažujících pořízení vlastní bydlení není jednoduchá. Nicméně situace se na trhu velice rychle mění. Díky poklesu cen nemovitostí je možné v nabídkách realitních kanceláří stále častěji narazit na zajímavou nemovitost a zlepšuje se i samotná pozice kupujících, kteří již nejsou pod takovým časovým tlakem, jako byli v období rychle rostoucích cen," říká Libor Vojta Ostatek.

Ceny bytů 2009 - 2023

Luboš Svačina

odebírat zprávy