Home office a sdílené kanceláře jsou trendem budoucnosti

Home office a sdílené kanceláře jsou trendem budoucnosti

31.7.2023 - Během pandemie koronaviru se stala práce z domova běžným standardem pro všechny profese, které to umožňují. Po skončení tohoto období však u mnoha firem vyvstává otázka, zda a do jaké míry v práci z domova pokračovat. Má to určitě své výhody pro zaměstnavatele i zaměstnance.

Podle průzkumu společnosti CBRE po letech pandemie a nutnosti práce z domova začaly během minulých dvou let firmy v celé Evropě preferovat tzv. hybridní model práce. Což znamená částečnou práci z domova. Také proto se mění pohled na pracovní místa a velikost a strukturu kanceláří. Jasná většina z oslovených firem (89 %) předpokládá, že v horizontu dvou let budou alespoň část jejich portfolia napříč Evropou tvořit servisované kanceláře anebo coworkingová centra (flexi offices). Přičemž mezi důležitými parametry pro samotné kancelářské jednotky a jejich vnitřní prostředí, jasně dominuje flexibilita prostor, která umožní prostorové uspořádání upravovat podle aktuálních potřeb.

Flexibilita prostor je dnes trendem nejen u malých firem, ale i u velkých korporátních celků. Některé firmy si proto ponechávají část tradičních kanceláří, ale k tomu přidávají flexibilní kanceláře v coworkingových centrech s tím, že zaměstnancům umožňují také práci z domova. Průzkum CBRE uvádí, že větší firmy, včetně nadnárodních koncernů, které přicházejí do flexibilních coworkingových center, požadují své samostatné prostory například s kapacitou pro šedesát osob, a k tomu chtějí využívat zasedací místnosti, sdílené kanceláře a společné prostory. Výhod takového uspořádání je hned několik.

V minulosti byly kancelářské prostory vyhledávány především na základě čtverečních metrů. Dle současných norem by měl mít jeden zaměstnanec plochu zhruba 8 m2. Pokud má však mít i prostor pro jednání či odkládání pracovních pomůcek, měla by to být plocha dvojnásobná. Ovšem jestliže bude firma plánovat, že někteří zaměstnanci budou částečně pracovat z domova, může pronajmout menší plochu, v níž se budou pracovníci střídat.

A to umožňují právě coworkingová centra, která mohou nabídnout různě velké plochy k pronájmu, nebo také jen sdílené stoly či kanceláře. Firma si pak může pronajmout například jednu kancelář pro vedení firmy, druhou pro kreativní a ekonomický tým, který může být dvakrát větší, než kolik bude v kanceláři míst. Budou totiž v dohodnutých intervalech střídat home office s prací v kanceláři. A třetí možností je například pro IT a obchodní profese, u nichž bude převažovat práce doma nebo v terénu, objednat na vybrané termíny volný pracovní stůl.

K tomu přistupuje další finanční benefit, a to je úspora za vybavení kanceláří a služby, které by si firma musela na samostatném pracovišti zajistit, avšak v centru je bude sdílet s ostatními nájemci. Coworkingová centra jsou vybavena moderním nábytkem s důrazem na ergonomii a pohodlí, ale také nejmodernější technikou a technologiemi, které umožňují například na dálku zajistit volné místo v garáži, monitorovat okolí, neomezený dvacetičtyřhodinový přístup do objektu či nabíjení elektromobilu. Možné je využívat nejen společnou kuchyňku či kavárnu, ale také služeb recepce, která zajistí příjem a odeslání zásilek, ohlášení návštěv, či další administrativní práce, i služby ostrahy. 

Nemalou výhodou, kterou uvádějí překvapivě i velké firmy, je sdílení společných prostor s lidmi různých profesí. Zjišťuje se, že možnost potkávat nejen své spolupracovníky, ale také zaměstnance jiných firem či freelancery, znamená neformální výměnu informací, sdílení různých zkušeností a pohledů na určitou problematiku, což často může přinést do firem nové nápady a zajímavá řešení.

Již od 1. ledna 2021 bylo do zákoníku práce zavedeno sdílené pracovní místo. Návrh nového zákoníku práce, který má být schválen během letošního roku a částečně uveden do praxe již od druhého pololetí 2023, k tomu přidává možnost práce z domova, a to především pro zaměstnance pečující o dítě do 9 let nebo těhotné zaměstnankyně. To vše bude zřejmě přispívat ke zmenšování vlastních kancelářských prostor a k přesunu do flexibilních coworkingových kanceláří, kde zaměstnanci mohou řešit společné problémy, a následně část práce vykonávat v pohodlí svého domova.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Díky stále častější práci z domova kanceláře nezaniknou, jen se proměníDíky stále častější práci z domova kanceláře nezaniknou, jen se promění







Jak financovat nemovitost určenou k podnikáníJak financovat nemovitost určenou k podnikání







Hitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfortHitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfort







Jak vybrat ideální nemovitost pro malé podnikáníJak vybrat ideální nemovitost pro malé podnikání







Může sloužit nebytový prostor k bydlení?Může sloužit nebytový prostor k bydlení?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy