Může sloužit nebytový prostor k bydlení?

Může sloužit nebytový prostor k bydlení?

21.4.2020 - Rozhodli jste se koupit nebytový prostor a bydlet v něm? Takové existují a není jich málo. Jsou to například ateliéry, nebo suterénní prostory, které však kolaudačním rozhodnutím nejsou určeny pro bydlení. Přesto se v nich bydlí. Nemusí to však být vždy výhodné.

Ateliér či studio jako zajímavý bytový prostor dnes nabízejí developeři i v nových projektech. Také suterénní "byt" s pěknými okny a pár schody na zahradu v malém bytovém domě může být zajímavou alternativou bydlení. Láká vás přijatelná kupní cena? Užívání nebytových prostor pro bydlení však nemá jen výhody.

Rozdíly při koupi
Pokud nebudete prostor kupovat od soukromého vlastníka, ale od firmy, počítejte s jinou sazbou DPH. Nebytový prostor spadá do vyšší sazby, a to 21 %. Na rozdíl od bytů do výměry 120 m2, jejichž sazba je 15 %.

Na druhou stranu vás nemusí 6 % rozdílu v DPH tak bolet, pokud je cena o tolik nižší, že vám tento schodek kompenzuje. Ideální je mít na nákup takového prostoru finanční prostředky v hotovosti. S hypotékou totiž může být problém.

Jednak může být složitější vůbec hypotéku na nebytový prostor získat. Otázka ručení může být v tomto případě složitější. Banka možná bude chtít do zástavy jinou nemovitost či ručení další osobou.

V nebytovém prostoru také nesmíte mít podle platného zákona o evidenci obyvatel trvalý pobyt. I když se to někteří odborníci snažili již v r. 2015 řešit novelou zákona, poslanci tento návrh neodhlasovali. A tak můžete mít prostor, který vám bude k bydlení vyhovovat, ale trvalé bydliště tam mít nemůžete. Ovšem to souvisí zase s dalšími problémy, jako jsou parkovací zóny určené pro rezidenty, zpoplatněné přeposílání pošty a podobně.

Jiný režim je také v oblasti daňových úlev u splátek hypotéky. Pokud ji získáte, nejsou splátky na pořízení nebytového prostoru daňově uznatelnou položkou. Takže v daňovém přiznání si o ně nemůžete ponížit daňový základ, a tak na daních zaplatíte během několika let deseti- i statisíce navíc.

Kvalita bydlení
Ateliéry s dostatečně prosvětlenými prostory a výhledem na nebe mohou lákat dobrodružné povahy. Pokud jsou v nových bytových domech, určitě jde o velmi atraktivní bydlení.

U suterénních bytů ve starších bytových domech či vilách, i když kvalitně zrekonstruovaných, se může časem projevit více nedostatků. Některé se nedají dobře větrat, mají méně denního světla a časem se mohou projevit problémy stavebně-technického rázu. Jde především o hydroizolace, spóry plísní či přítomnost radonu, kterou nelze bez příslušných průzkumů běžně odhalit.

Pozor také na energie 
Přihlášení nebytového prostoru k odběru energií vás vyřadí ze sekce tzv. domácností. Jiná sazba, určená pro podnikatele, může navýšit platby. A tak na začátku na vstupech za pořízení prostoru možná ušetříte, ale během několika let se úspory ztratí ve zvýšených nákladech na provoz.

Jestliže jste si vybrali ateliér, studio či podobný prostor pro své bydlení, dejte při jeho koupi pozor i na zdánlivé detaily. Nechte si předložit kolaudační rozhodnutí, kde je uvedena definice daného prostoru. A pak dvakrát počítejte a zvažujte, zda se investice do této nemovitosti pro účely bydlení vyplatí.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nákup bytu nebo kanceláře na investici. Stále se vyplatí?




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Předkupní právo spoluvlastníků bude (opět) zrušeno



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy