Hitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfort

Hitem se stávají chytré kanceláře, které zajistí vyšší pracovní komfort

14.7.2023 - Slovo chytrý je dnes snad nejběžnějším přívlastkem různých technických pomůcek a výrobků, od telefonů, přes hodinky, až po televize či domácnosti. Šetří čas, ale především energii, a také zjednodušují péči o budovu, a samozřejmě jsou šetrné k životnímu prostředí. Jak vypadá chytrá budova, v níž se lidé cítí příjemně?

Základem je spolupráce a propojení základních systémů. Dnes často využívaná zkratka HVAC znamená propojení několika technologií do jedné řídící jednotky. V tomto případě to je vytápění, klimatizace, ventilace (heating, ventilation, air conditioning). Pro systémy tak funguje jeden speciální termostat, v němž správce nastaví příslušné požadavky pro různé provozy, kanceláře, místnosti a jednotka bude řídit všechny tři systémy tak, aby společně zajistily požadované podmínky v daném provozu.

Do systému lze zapojit i další technologie, jako například různé senzory pro osvětlení či vytápění. V kancelářích mohou být například zabudované stolní senzory, které poznají, zda se u stolů pracuje a pokud zjistí, že je kancelář prázdná, vyšlou signál do centrálního systému s pokynem ke snížení teploty či vypnutí osvětlení, pokud zaměstnanec odešel a zapomněl. Pokyn může dát také k zatažení rolet, žaluzií či uzavření určité části objektu při nějakém nebezpečí.

Většina chytrých budov, vybavená podobnými prvky, má přirozeně mnohem ekonomičtější provoz, a je také ekologická, což spočívá především v úspoře energií. Mnoho developerů ale dbá na ekologii nejen instalací moderních technologií, ale také využitím dalších prvků, které pomáhají jak v úspoře energií, tak ke zlepšení životního prostředí. Například zelené střechy nejen chrání střechu či snižují náklady na topení či klimatizaci, ale také pomáhají zajišťovat vyvážené mikroklima v okolí, zvlhčují vzduch, nebo fungují jako gigantická retenční zařízení na srážkovou vodu.  

Příkladem chytré budovy bude ostravská Organica

Česká developerská společnost Contera staví v nevyužitém brownfieldu v centru Ostravy budovu Organica, která bude celá tzv. smart. Projekt je unikátní právě díky využití nového systému řízení, jehož předností je především šetrnost vůči životnímu prostředí a částečná soběstačnost.

Kanceláře budou mít flexibilní dispozice, a tak nájemci budou moci využít jak open space, tak samostatné kanceláře nebo jejich kombinace. Flexibilními příčkami bude možné poskládat různě velké prostory pro různé administrativní provozy. Podlahy budou dvojité podlahy s podlahovými krabicemi.

Samozřejmostí jsou turnikety a vysokorychlostní výtahy vybavené čtečkami karet, chladící trámy zapuštěné v podhledech, v nichž jsou zapuštěná také světla. Fasáda bude mít otevíratelná okna,  ale zároveň bude v budově vzduchotechnický systém s inteligentní distribucí vzduchu. To znamená, že systém řízení budovy bude schopen rozpoznat přítomnost lidí v budově a navýšit distribuci čerstvého vzduchu dříve, než senzory CO2 detekují nízkou kvalitu vzduchu v interiéru.

Systém bude také možné připojit k rezervačnímu systému zasedacích místností, aby byl čerstvý vzduch distribuován těsně před schůzkami i během nich. Na volné parkovací místo navede uživatele mobilní aplikace, v atriu si lidé budou moci nabít chytré telefony přímo z lavičky. Budova bude mít také fotovoltaickou elektrárnu s tepelnými čerpadly, takže bude energeticky soběstačná. Po dokončení v roce 2023 v ní bude pracovat 2 500 osob.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak vybrat ideální nemovitost pro malé podnikáníJak vybrat ideální nemovitost pro malé podnikání







Vyplatí se koupě nebytového prostoru pro účely bydlení?Vyplatí se koupě nebytového prostoru pro účely bydlení?







Při prodeji restaurace je klíčová lokalita a návratnost do 10 letPři prodeji restaurace je klíčová lokalita a návratnost do 10 let







Jak financovat nemovitost určenou k podnikáníJak financovat nemovitost určenou k podnikání







Jak odepisovat nemovitost zařazenou do obchodního majetkuJak odepisovat nemovitost zařazenou do obchodního majetku






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy