Proč při stavbě rodinného domu nezapomenout na komín a klasická kamna

Proč při stavbě rodinného domu nezapomenout na komín a klasická kamna

7.6.2023 - Malý rodinný domek, energeticky co nejúspornější, znamená vytápění tepelným čerpadlem, případně kombinované s fotovoltaikou. Určitě úsporné řešení. Ovšem nejúspornějším, a také ekologickým zdrojem vytápění, je dřevo. Proč s ním leckdy projektanti nepočítají?

Příklad ze současnosti: Majitelka řadového domku si v loňském roce nechala zateplit střechu foukanou izolací. A pro jistotu – na její pokyn – dělníci izolací zafoukali i naprosto funkční komín, který dříve sloužil k vytápění obývacího prostoru.

Ve stejné době vyměnila starý kotel na dřevo a uhlí za elektrokotel. Rok se sešel s rokem a najednou přišla inflace a energetická krize. Majitelka se zhrozila, když jí přišel výměr na platby za elektřinu na 12 000 korun. To vše pro tři místnosti a jednoho obyvatele. Kdyby měla funkční komín, mohla si v teplých podzimních dnech, jaké letos vládnou, začít přitápět dřevem, kterého má ještě z minulých let dostatek. Teď, díky svému unáhlenému rozhodnutí, přijde o nemalé úspory.

Myslete na zadní vrátka

Tepelné čerpadlo, solární energie, podlahové topení, plyn – vše je závislé na dodavatelích zdrojů a jejich cenách. Mnoho prostředků se dá uspořit na konstrukci domu, zateplení, funkčním větrání a přiměřeném vytápění. Ale i když si pořídíte automatický kotel na peletky či budete v rámci možností využívat uhlí, stále jste závislí na nějakém veřejném zdroji. Ani automatický kotel totiž nebude fungovat, pokud bude přerušena dodávka energie.

Zdá se vám, že udržovat funkční komín nemá cenu? Vzpomeňte si na to, až zimní vichřice přetrhá dráty elektrického vedení. Vždyť počasí nás neustále přesvědčuje, že to není člověk, kdo rozhoduje o větru, dešti, zimě a mrazu. Přírodní katastrofy mohou přijít kdekoli a kdykoli a vydržet v desetistupňových mrazech jen několik dní bez elektřiny může být problém.

Nemáte-li totiž v domě záložní generátor a váš dům je kompletně závislý na elektrickém zdroji, budete mrznout i v sebevíce utěsněném domě. Nehledě na přípravu jídla, ohřev vody a další činnosti. Proto je dobré nepodceňovat náhradní zdroje, které mohou v těchto případech pomoci.

Kamna na dřevo jsou dobrým záložním zdrojem

Není třeba vytápět dřevem po celou zimu, ale ušetří se na provozu elektrokotle či  jiného zdroje především v přechodových obdobích, na podzim, kdy jsou již noci studené, ale přes den dosahují někdy teploty i dvaceti stupňů. Podobné je to i v jarních měsících. V závislosti na typu kamen a aktuální ceně dřeva je možné s tímto typem paliva uspořit až polovinu nákladů oproti plynu a elektřině. Ovšem je nutné počítat s časem navíc. Nejlevnější je topení dřevem na venkově. Nejinak je tomu v současné době, kdy často obce nestíhají po kůrovcové kalamitě čistit lesy od drobnějšího dřeva a umožňují za malý poplatek svým občanům, aby si dřevo nasbírali.

Topení dřevem má samozřejmě své nevýhody. Zásoby zaberou dost místa, často je třeba na pozemku vystavět dřevník. Kamna se musí neustále hlídat, aby oheň nevyhasl, a následně se musí udržovat – vybírat popel, čistit. A samozřejmě je zapotřebí mít dřevo dobře vyschlé. Pokud jej tedy nedodává obchodník s dřevem, ale nasbírá se v lese, je třeba počítat s určitým cyklem, než vyschne tak, aby se co nejlépe využila jeho výhřevnost. Na druhou stranu topení dřevem je ekologické, ekonomické a jde o jedno z mála obnovitelných paliv.

Člověk se nemusí vzdávat svého komfortu, ale vždy je dobré počítat s alternativou pro případ nouze. Jak je vidět na současné energetické krizi, záložní řešení se může jednou hodit.

Které revize v rodinném a bytovém domě jsou povinností?

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Znáte pravidla pro požární zabezpečení nemovitostí?Znáte pravidla pro požární zabezpečení nemovitostí?







Provozujete kotel na pevná paliva? Pozor, servis není kontrola!Provozujete kotel na pevná paliva? Pozor, servis není kontrola!







Bobtnající ceny elektřiny a plynu způsobily v Česku raketový nárůst zájmu o vytápění dřevemBobtnající ceny elektřiny a plynu způsobily v Česku raketový nárůst zájmu o vytápění dřevem







Vadí vám kouř ze sousedova komína? Můžete se bránitVadí vám kouř ze sousedova komína? Můžete se bránit







Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy