Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?

Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?

26.10.2021 - U nových domů stále častěji převažuje jako hlavní tepelný zdroj tepelné čerpadlo. Stále více můžeme při procházkách po nových čtvrtích vidět domy bez komínu. Není to však velká sázka na jeden zdroj energie? Stále více se nabízí topení dřevem.

Proč se lidé vracejí k topení dřevem?
Pro mnoho rodin na vesnicích je dřevo jako zdroj vytápění jasná volba. Dřevo tu totiž vždycky bylo a bude. Je to jeden ze základních obnovitelných zdrojů energie. A navíc, jeden z mála zdrojů, u nichž nejste závislí na dodavatelích. Vždyť pomyšlení na účty za plyn či elektřinu, zvláště po dlouhé zimě, tíží mnoho domácností.

V závislosti na typu kamen a aktuální ceně dřeva je možné s tímto typem paliva uspořit až polovinu nákladů oproti plynu, elektřině. Není to však tak pohodlné a je nutné počítat s časem navíc. Dřevo je třeba koupit, připravit, případně vysušit a poté udržovat oheň v kamnech či krbu. Za předpokladu, že na to nemáte personál, který by vykonával práci za vás, se musíte připravit na to, že topení dřevem zabere čas.

Existují ekologické kotle na dřevo?
Samozřejmě že existují. Moderní kotle na dřevo jsou účinné, pohodlné na užívání a především ekologické. Moderní kotle jsou velmi účinné a hoří déle na jedno naložení. Navíc kotel promění téměř veškerý žár na teplo do domu (účinnost kotlů je až 90 %).

Jednou z nevýhod kotle na tuhá paliva je nutnost jeho častější obsluhy. Přikládat se musí několikrát za den podle velikosti zásobníku na dřevo, v případě krbu s menší spalovací komorou je potřeba přiložit poleno přibližně každou hodinu. Z tohoto důvodu se topné systémy doplňují o akumulační nádobu, která se během topení nahřívá, a jakmile kotel vyhasne, teplo se odebírá z nádrže.

Krb nebo kotel na dřevo a druhý zdroj vytápění
Druhá možnost je vytápění dřevem kombinovat s jiným zdrojem vytápění, například s plynovým kotlem, elektrokotlem nebo kotlem na pelety. Dřevem lze topit v běžném režimu a když člověk opouští na delší dobu dům, může použít jiný zdroj vytápění.

Kolik je možné ušetřit
Kusové dřevo je určitě levnější než topení peletami, ale dražší než přikládání uhlím. Podle údajů se za rok v rodinném domě při výhradním topením dřevem spotřebuje kolem 15 metrů krychlových dřeva na vytápění při výkonu kotle 20 kW. Cena dřeva je pak zhruba 22 000 Kč. Ti, kteří mají za domem svůj les, stojí dřevo jen jejich práci.

Jak správně topit dřevem
Prioritou číslo jedna je topení suchým dřevem, mělo by mít vlhkost maximálně 15 %. Při hoření se oheň nemá dusit a má být dostatečný přívod spalovacího vzduchu.

Zatápět se doporučuje měkkým smrkovým dřevem naštípaným na tenké třísky a po rozhoření přikládat tvrdým dřevem, například dubem nebo bukem. Dřevo měkké a tvrdé má sice rozdílnou hustotu, ale přibližně stejnou výhřevnost. Tvrdé dřevo tak při stejné energetické hodnotě zabere méně prostoru než dřevo měkké. Pro topení v krbu je lepší používat dřevo tvrdé, protože odhořívá pomaleji a neobsahuje pryskyřici, která špiní krbové sklo. Totéž platí i pro kotle s velkým zásobníkem na dřevo. Nevýhodou je o něco vyšší cena.

Topení dřevem znamená jej nakoupit, nebo pokud máte vlastní les, tak porazit, zpracovat a dopravit. Pak je třeba nechat dřevo dva roky vyschnout, naštípat, zatápět, vynášet popel a kamna čistit. Je to o dost práce navíc. Odměnou je podstatně nižší cena za vytápění a nezávislost na dodavatelích. Uklidňující pohled do plápolajícího ohně je pak bonusem navíc.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zaujalo vás téma? Doporučujeme: Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů





Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém





Podlahové topení. Jaké má výhody a nevýhody? Podlahové topení. Jaké má výhody a nevýhody?





Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti





Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního? Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy