Konec roku se blíží. Jak získat maximální výnos ze stavebního spoření?

Konec roku se blíží. Jak získat maximální výnos ze stavebního spoření?

17.12.2020 - Stavební spoření je jedním z nástrojů, který slouží k pořízení vlastního bydlení či jeho rekonstrukci. Ve své spořící fázi je však také dobrým způsobem zhodnocení rodinných financí. Jak jej využít na maximum?

Stavební spoření je nejoblíbenějším spořícím produktem v ČR
Spoření "do matrace", termínovaný vklad, podílové fondy, různá pojištění nebo snad investice do zlata? Nejoblíbenějším spořicím produktem v České republice je stavební spoření. Jako jediné si dlouhodobě drží podporu více než poloviny české populace. V aktuálním průzkumu ho favorizuje 61 % respondentů, což ho s náskokem pěti bodů řadí na první příčku. Teprve na druhém místě se dlouhodobě drží drahé kovy, na dalším penzijní spoření a spořicí účty.

Průzkumy, které probíhají každé čtvrtletí již od začátku roku 2016, ukazují, že stavební spoření je stabilně nejoblíbenějším produktem pro ukládání peněz. Možná se nehodí pro vyšší vklady, ale u vkladů ve výši kolem 20 000 ročně má stavební spoření v současné době nejlepší zhodnocení na finančním trhu.

"Myslíme si, že výsledky také ukazují rozdělení populace podle sklonu k riziku a finančním možnostem. Stavební spoření je v tomto ohledu ve výhodě – je to produkt dostupný pro drtivou většinu lidí a má zároveň prakticky nulové riziko. Naproti tomu například termínované vklady nebo podílové fondy působí mnohem mystičtěji," říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Vklady a státní podpora dávají garantovaný vysoký výnos
Státní podpora je nedílnou součástí stavebního spoření, a zároveň tvoří významnou část, která finanční prostředky zhodnocuje. Navíc stavební spořitelny poskytují garantovaný úrok z vkladů. Ten se pohybuje od 0,5 do  1,0 % ročně. K tomu nabízejí aktuálně různé bonusy, od úrokového, až po odpuštění poplatku za uzavření smlouvy a jiné.

Státní podpora je státem stanovena na 10 % z vkladů s maximální výší 2 000 Kč ročně. Spolu s úroky bývá tak celkové zhodnocení úspor za šestileté vázací období kolem 3,5 % ročně, některé spořitelny udávají zhodnocení i 4,2 % ročně. To v současné době nelze získat u žádných termínovaných vkladů a podobných bankovních produktů.

Jak získat maximální výši státní podpory
Pro takový výnos je optimální měsíčně spořit 1 700 Kč měsíčně, resp. naspořit minimálně 20 000 Kč ročně. To pak znamená získání maximální státní podpory, tj. 2 000 Kč.

Výhodou stavebního spoření je, že lze uzavřít smlouvu například až v prosinci a celou roční částku složit jednorázově. I když ve smlouvách je uveden pravidelný měsíční vklad, všechny stavební spořitelny umožňují uhradit roční vklad v jiných intervalech, nebo posílat měsíčně méně peněz a na konci roku složit zbývající částku tak, aby byl naplněn celý roční vklad. Jen musí celková částka činit minimálně 0,5 % cílové částky.

Pro všechny, kteří mají volné finanční prostředky, je proto možné i v posledních dnech roku uzavřít smlouvu o stavebním spoření a složit naráz celou částku na svůj účet u stavební spořitelny. Tak je možné ještě za letošní rok získat celou státní podporu, a tím i nemalý výnos z uložených prostředků.

K čerpání státní podpory je nutné dodržet tzv. vázací dobu, která trvá 6 let. Ale to platí pouze v případě spoření. Pokud klient využije řádný úvěr ze stavebního spoření na pořízení bydlení nebo úvěr překlenovací, přísluší mu státní podpora, i když je doba spoření kratší než šest let. 

Kupujete dům k rekonstrukci na hypotéku? Připravte si více peněz z vlastních úsporZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kupujete dům k rekonstrukci na hypotéku? Připravte si více peněz z vlastních úspor




U stavebního spoření vedou rekonstrukceZaujalo vás téma? Doporučujeme:
U stavebního spoření vedou rekonstrukce




Stavební spoření je výhodné i pro malé dětiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Stavební spoření je výhodné i pro malé děti




Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypotékZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypoték




Úvěry ze stavebního spoření. Změny v roce 2019Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Úvěry ze stavebního spoření. Změny v roce 2019


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy