U stavebního spoření vedou rekonstrukce

U stavebního spoření vedou rekonstrukce

14.7.2020 - Podle statistiky Asociace stavebních spořitelen za posledních deset let vedou při čerpání úvěru ze stavebního spoření rekonstrukce a modernizace domů a bytů. Tuto formu úvěru využívá více než 43 % klientů. Za nimi následuje koupě bytu či domu a na posledním místě je stavba nového bytu nebo rodinného domu.

Rekonstrukce stávajícího bydlení vedou u klientů stavebních spořitelen především proto, že nejsou tak finančně náročné jako pořízení nového bydlení. Ať již je to nákup staršího či nového bytu či rodinného domu, nebo jeho stavba. Pro tyto účely se lépe hodí financování prostřednictvím hypotéky, někdy v kombinaci se stavebním spořením. Nicméně pro rekonstrukce je stavební spoření ideální.

Trvalá součást systému financování bydlení
Produkt stavebního spoření je v České republice již více než 25 let, a je tedy dostatečně známý. Vyplatí se i v současné době jednak jako spořící produkt, pokud klient finanční prostředky nepotřebuje ihned a nechá je šest let zhodnotit nejen úroky, ale i navýšit každoročně o státní podporu. Pokud rodiče založí stavební spoření dětem, mohou tento cyklus absolvovat třikrát i čtyřikrát, než dítě dospěje. Pak mu mohou pro financování jeho budoucího bydlení již odevzdat nemalou částku.

I když se průběžně objevují různé poslanecké snahy státní podporu zrušit nebo alespoň snížit (což se před lety již událo), klienti zůstávají stavebním spořitelnám věrní. Bez státní podpory by totiž systém, jehož zárodek vznikl před více než sto lety, ztratil smysl. Je to totiž odměna klientům, kteří si nepůjčují, ale pouze spoří a svými úsporami tak umožňují jiným čerpat úvěr.

Něco naspoříte, něco zapůjčíte
Stavební spořitelny zpravidla nepůjčují miliony. Podle cílové částky, kterou si klient stanoví, lze však část peněz naspořit a zbytek do cílové částky si po dvou letech spoření půjčit na výhodný úrok. V loňském roce bylo ve stavebních spořitelnách ve spořící fázi 3 226 733 smluv. Stavební spořitelny poskytly jen v roce 2019 54 323 úvěrů v objemu 47,8 miliardy Kč. Celkem mají evidováno ke konci loňského roku 555 368 otevřených úvěrů v objemu 278,1 miliardy korun. Zhruba polovina úvěrů je překlenovacích a polovina běžných úvěrů ze stavebního spoření.

Průměrná cílová částka se za posledních deset let zvýšila o více než 130 000 Kč. Když stavební spoření v roce 1993 startovalo, byla obvyklá cílová částka 240 000 Kč. V roce 2010 to bylo 300 000 a v roce 2019 již 430 000 Kč.

To znamená, že pokud klient naspoří běžných 40 % cílové částky, dalších 60 % mu stavební spořitelna půjčí na pevný úrok. Při cílové částce 430 000 Kč to znamená naspořit "pouhých" 172 000 Kč a zbytek čerpat jako úvěr ze stavebního spoření. Částka 430 000 Kč přitom může být dostačující pro mnohé rekonstrukce, jako je například nová střecha či jiná větší modernizace stávající nebo nedávno pořízené nemovitosti.

Kombinace spořící složky s výhodným úvěrem určeným na bydlení je zajímavým finančním produktem pro majitele nemovitostí. Nejen proto, že úspory lze po šesti letech použít na cokoli. Ale především pro charakter úvěru ze stavebního spoření, jímž lze financovat modernizaci vlastního bydlení.

Stavební spoření je výhodné i pro malé dětiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Stavební spoření je výhodné i pro malé děti




Zájem o úvěry ze stavebního spoření letos pokleslZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zájem o úvěry ze stavebního spoření v roce 2019 poklesl




Je možné získat hypotéku na družstevní byt?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Je možné získat hypotéku na družstevní byt?




Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti





Jaké výhody a nevýhody přináší bydlení v družstevním bytě?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jaké výhody a nevýhody přináší bydlení v družstevním bytě?


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy