Vyplatí se dlouhodobé vlastnictví nemovitosti?

Vyplatí se dlouhodobé vlastnictví nemovitosti?

8.2.2021 - Ceny nemovitostí jsou často porovnávány s obdobím před a po ekonomické recesi. Právě ekonomická recese, která začala v roce 2008, následně zapříčinila silný pokles cen bydlení nejen u nás, ale i ve světě. Na rozdíl od současné "kovidové krize" byla krize v letech 2009-2014 zapříčiněna pádem silných bankovních domů v USA, které byly přímo navázány na trh financování nemovitostí. Právě tyto rozdíly mohou mít výrazný vliv na další vývoj cen vlastního bydlení.

Porovnali jsme nabídkové ceny bytů v České republice v období od září 2008 do konce roku 2020, abychom zjistili, jestli se dlouhodobé vlastnictví vyplatí. Z dostupných dat, které nám poskytly realitní portály realityčechy.cz a realitymorava.cz, vyplývají následující údaje.

Ti, kteří si pořídili nemovitost v roce 2008, kdy byly ceny nejvyšší od roku 1989 a doposud ji neprodali, totiž rozhodně chybu neudělali. Jednopokojové byty byly před koncem loňského roku nabízeny o 61 % dráž než před dvanácti lety. Dvoupokojové byty podražily za stejné období o 60 % a třípokojové byty o 54 %.

Vše výše uvedené potvrzuje slova mnohých odborníků, že z dlouhodobého hlediska je nákup nemovitosti velmi dobrou investicí. Nejde ale pouze o rozdíl cen porovnávající částky na kupních smlouvách v letech 2008 a 2020, ale také o možné zhodnocení případným pronájmem.

Pokud bychom si například v roce 2008, tedy těsně před začátkem recese a následným poklesem cen, pořídili byt 1+KK za tehdy průměrnou cenu 1 253 507 Kč a nyní jej prodali za průměrnou cenu 2 024 446 Kč, získali bychom navíc 770 939 Kč. Pokud by byl ovšem byt po celou dobu pronajat, např. za 8 000 Kč měsíčně, tak bychom měli navíc další 1 152 000 Kč (minus daň ze zisku ve výši 15 %). Celkem bychom tedy za dvanáct let vydělali nákupem, pronájmem a následným prodejem bytu celkem 1 992 939 Kč.

Výše uvedený propočet odpovídá vývoji cen nového bytu například v Hradci Králové či Olomouci. Pokud by byl byt pořízen v roce 2008 jako nový, nebylo by s největší pravděpodobností potřeba provádět během dvanácti let žádné úpravy či rekonstrukce a snižovat tak případný výnos. 

O dalším vývoji cen nemovitostí opět rozhodnou kupují a jejich ochota akceptovat současné ceny. Stejně tak bude velmi záležet na úrokových sazbách hypotečních úvěrů a nastavení parametrů ze strany ČNB. Ta totiž svými nástroji dokázala v minulosti dostupnost úvěrů na bydlení výrazně ovlivnit. Jestli se tomu tak stane znovu, je ale otázkou. I tak by ale mělo platit, že je dlouhodobě držená nemovitost stále dobrou investicí. Vždy je ale nutné, vše pečlivě propočítat a poradit se s odborníky. 

Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerceZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce




Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti




Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?




U investic do nemovitostí je opatrnost na místěZaujalo vás téma? Doporučujeme:
U investic do nemovitostí je opatrnost na místě



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy