Stavebnímu spoření se opět daří

Stavebnímu spoření se opět daří

28.7.2021 - Když se v březnu loňského roku zastavila kola ekonomického růstu, nikdo nevěděl, jakým směrem půjde vývoj stavebního spoření. Na podzim již bylo jasné, že se mu opět daří. Rostly počty uzavřených smluv i čerpání úvěrů.

Podle oficiální statistiky Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) se k počátku září 2020 objem úvěrů od stavebních spořitelen meziročně zvýšil o 30 procent a počet nových smluv o 10 procent. Navíc, po drobném výkyvu, kdy obliba spoření mírně klesla, se zase dostávala do popředí zájmu. Podle aktuálního výsledku Barometru obliby spoření se největšímu zájmu ve třetím čtvrtletí roku 2020 těšily drahé kovy, které však předběhly stavební spoření pouze o jeden procentní bod.

Úvěry na 170 tisíc pražských bytů
Stavební spoření mohou lidé v České republice využívat již od roku 1993 a za tuto dobu poskytly úvěry v celkové hodnotě jednoho bilionu korun.

Je to, jako by proběhlo milion rekonstrukcí za milion korun. "Za bilion korun byste dnes a v dnešních cenách koupili asi 170 tisíc průměrných bytů v Praze a zhruba 558 tisíc bytů v Ostravě,“ upřesnil Jiří Šedivý, tajemník AČSS. Za „ostravskou“ cenu byste si přitom mohli koupit byty v celém Moravskoslezském kraji, a ještě by vám pár miliard korun zbylo. „Cena bytů v České republice stoupla za posledních 15 let zhruba o 140 %, takže na byt v roce 2005 by stačila necelá polovina dnešní částky," doplnil Šedivý.

V úvěrech ze stavebního spoření dominují rekonstrukce
Výše poskytovaných úvěrů se pohybuje od desetitisíců korun na menší rekonstrukce až po několik desítek milionů na pořízení domů. Celkově jsou však právě rekonstrukce nejčastějším důvodem, proč si lidé ve stavebních spořitelnách půjčují (cca 45 % případů). Na koupi pak připadá 27 % poskytnutých úvěrů.

Výhodou je, že úvěry v řádech stovek tisíc korun není nutné zajišťovat zástavním právem k nemovitosti. U menších úvěrů prokazuje klient svou bonitu již pouhou historií spoření, které zpravidla poskytnutí úvěru předchází. Celkově bylo od roku 1993 poskytnuto přes 2,54 milionu úvěrů, průměrný úvěr za celou historii dosáhl hodnoty necelých 400 tisíc korun.

Překlenutí má stále své místo
Fenoménem se u českých stavebních spořitelen staly překlenovací úvěry. Ty jsou řešením v situaci, kdy klient nemá ještě nárok na řádný úvěr, ale peníze na bydlení potřebuje hned. 83 % úvěrových případů začalo poskytnutím překlenovacího úvěru. Vysoký podíl překlenovacích úvěrů ukazuje na vysokou variabilitu služeb poskytovaných stavebními spořitelnami.

Stavební spoření pro bydlení i jako výhodný spořicí produkt
Podle srpnového průzkumu IBRS (International Business and Research Services) pro AČSS je stavební spoření na prvním místě vnímáno lidmi jako pomocník pro financování bydlení. 52 % respondentů udalo tento důvod na prvním až třetím místě, z toho na prvním místě byl tento důvod uveden 28 % respondentů. Na druhém místě je vnímán jako spořicí produkt s podporou státu. To je prioritou pro 50 % respondentů, z nichž 23 % to uvedlo jako nejdůležitější, proč tento produkt využívají. Ovšem více než 7 % také uvedlo, že stavební spoření "prostě mají", aniž by uvažovali proč. V tomto zdůvodnění je spíš již zakotvena tradice, kterou si stavební spoření v Česku získalo.

Stavební spoření se za více než 25 let stalo zcela běžnou součástí finanční zodpovědnosti většiny Čechů. Představuje nejen možnost, jak si zajistit lepší bydlení, ale také zajímavý spořicí produkt s dobrým zhodnocením odolávajícím inflaci. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokem Koronaviru navzdory. V červnu byl objem hypoték o 27 procent vyšší než před rokem





U stavebního spoření vedou rekonstrukce U stavebního spoření vedou rekonstrukce





Stavební spoření je výhodné i pro malé děti Stavební spoření je výhodné i pro malé děti





Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypoték Úvěry ze stavebního spoření se nabízejí k refinancování hypoték





Splácení hypotéky při nezaměstnanosti. Jaké jsou možnosti Splácení hypotéky při nezaměstnanosti. Jaké jsou možnosti



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy