Lidé mění preference. Co nejvíce preferují zájemci o pronájem?

Lidé mění preference. Co nejvíce preferují zájemci o pronájem?

13.5.2024 - I když nájemní bydlení není v České republice ještě takovým trendem jako v západní Evropě, přesto se stále více lidí napříč generacemi k němu vrací. Vlastnické bydlení je totiž náročné. Doba, kdy lidé privatizovali bytový fond, a tak se stali vlastníky nemovitostí často za pár set tisíc korun, je již dávno pryč. Kdyby ti, kteří své byty zprivatizovali v 90. letech minulého a na počátku tohoto století, je museli koupit za reálné ceny, zřejmě by mnoho z nich od koupě ustoupilo.

Ne každý by totiž dosáhl na hypotéku. Možná i vzhledem k privatizaci zde trend vlastnického bydlení převládá nad bydlením nájemním. Častý argument „přece nebudete platit cizímu člověku, to raději hypotéku“ převládá ještě u mnoha skupin občanů. Ale proč ne, pokud si člověk může hypotéku dovolit, nebo dokonce má převahu vlastních zdrojů, je koupě nemovitosti jedním z nejvýhodnějších investičních produktů. 

Ovšem nájemní bydlení má také své klady, mezi něž patří mimo jiné větší flexibilita. Ta je zvláště pro mladé lidi velmi důležitá, a tak začínají nájemní bydlení preferovat před bydlením vlastnickým. Ovšem vzhledem ke stále rostoucím cenám, kladou nájemci daleko větší důraz na velikost bytu a jeho dispozice. Díky dobrým dispozicím je totiž možné pronajmout si menší byt, a tak šetřit peníze na nájemném.

I v tomto segmentu ceny stále rostou. Podle Ulovdomov.cz ceny pronájmů v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným období loňského roku opět vzrostly, a to v Praze o 1 až 4 procenta, tedy o 120 až 540 korun, v Ostravě až o 12 procent u dispozice 1+kk (850 Kč), v Olomouci u dispozice 1+1 dokonce o 14 % (1330 Kč), v Brně to bylo meziročně o jednotky procent.

Na tento trend se orientují i developeři tak, aby mohli svým investorům nabídnout byty, které budou snáze pronajímatelné. Dříve míval běžný byt s dispozicí 3+1 nebo 3+kk plochu kolem 75–80 m2, zatímco v současnosti běžně mívá zhruba 60 m2. Velkorysé 2+kk, kde má obývací pokoj rozměr 25 a více metrů, již dnes nikoho moc nezajímá. 

Podle zkušeností pronajímatelů také stále více nájemců vítá nejen dispozičně členitý prostor, kde bude mít každý člen domácnosti své soukromí a prostor pro své koníčky, ale také se více objevují požadavky na kompletní zařízení. K tomu přispěl jednak trend posledních let – práce z domova, k níž je třeba také určitý stálý prostor, a také požadavek zvláště mladé generace na flexibilitu – tedy při získání jiného zaměstnání na druhém konci Evropy si sbalit „svých pár švestek“ a nestarat se o stěhování nábytku a vybavení bytu. 

S takovým zadáním nyní pracují developeři, a především jejich spolupracující projektanti a architekti a snaží se najít takové řešení, které bude vyhovovat jednočlenným i vícečlenným domácnostem.

Podle Hypoindexu se v roce 2023 v Česku investovalo do nájemního bydlení 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Obliba rezidenčního segmentu se u investorů zvyšuje, neboť je velmi stabilní. Zatímco v jiných částech nemovitostního trhu může docházet k výrazným výkyvům zejména na straně poptávky, bydlení bude potřeba stále.

České trendy kopírují ty na hlavních evropských trzích (Spojené království, Německo, Španělsko), i když zatím v menší míře. Tam investoři v současné době stále více cílí na segmenty, jež jsou u nás dosud označované jako alternativní – a to je například studentské bydlení a bydlení pro seniory – coliving . Lze předpokládat, že význam těchto typů bydlení se bude navyšovat i v Česku.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Preference_zajemcu_se_meniPreference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc








Rekonstruovany_byt_se_bude_lepe_pronajimatRekonstruovaný byt se bude lépe pronajímat







Jak_postupovat_kdyz_koupite_mensi_bytJak postupovat, když koupíte menší byt







5_tipu_co_udelat_pred_nastehovanim_do_noveho_bytu5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu







Jak_co_nejlepe_zaridit_maly_bytJak co nejlépe zařídit malý byt





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy