Ceny nemovitostí i nadále porostou - tvrdí odborníci

Ceny nemovitostí i nadále porostou - tvrdí odborníci

Tisková zpráva

18.10.2023 - Sen o vlastní nemovitosti sní mnoho z nás, někteří jeho splnění odložili a doufali, že ceny nemovitostí začnou klesat. Podle odborníků se to zatím nedá očekávat, růst cen nemovitostí bude v ČR i nadále pokračovat. Jak už to tak bývá, zdražování nejvíce pocítí velká města, nevyhne se ale ani těm menším. Trend nájmů bude nejspíš nabírat na síle, i jejich cena se ale podle všeho nejspíš o něco navýší.

Poptávka po nemovitostech roste

Ceny nemovitostí se na našem hypotečním trhu od roku 2020 neustále mění, zaznamenaly doslova turbulentní vývoj. V poslední době jejich cena neustále roset, žádný výrazný pokles se očekávat nejspíš nedá.

Proč nemovitosti pořád zdražují? Jedním z důvodů je například skutečnost, že narůstá i zájem o hypotéky, dalším pak nedostatečná nabídka nemovitostí. Poptávka převyšuje nabídku, proto ceny mohou šplhat ještě o něco výš. Nouze je hlavně o novostavby, do prodeje jdou aktuálně spíš nemovitosti, které majitel potřebuje urychleně prodat. Na vině může být špatná finanční situace nebo třeba nutnost vypořádat se s dalšími dědici v dědickém řízení. Na vývoj cen mají ale vliv i další faktory, mezi nimi hlavně nepředvídatelné události jako jsou válečné konflikty, přírodní katastrofy nebo třeba finanční krize.

Víte, že nižší nabídka než poptávka neplatí paušálně po celé ČR? Například v Praze je situace opačná, nabídka poptávku převyšuje, přesto ceny rostou. A důvod? Jde o atraktivní lokalitu nebo lepší nemovitosti. 

Někde ceny i klesají

Aktuálně je to opravdu tak, zatímco ceny v metropoli rostou, a to i navzdory dostatečné nabídce, třeba na jižní Moravě je tomu jinak. Ceny nemovitostí v okolí Brna stále klesají, momentálně jsou asi nejlevnější za poslední dva roky.

Sen o vlastní nemovitosti sní mnoho z nás, někteří jeho splnění odložili a doufali, že ceny nemovitostí začnou klesat. Podle odborníků se to zatím nedá očekávat, růst cen nemovitostí bude v ČR i nadále pokračovat. Jak už to tak bývá, zdražování nejvíce pocítí velká města, nevyhne se ale ani těm menším. Trend nájmů bude nejspíš nabírat na síle, i jejich cena se ale podle všeho nejspíš o něco navýší. 

Proč ceny nemovitostí vesměs pořád rostou?

I když výjimky potvrzují pravidlo (například právě zmíněná jižní Morava), obecně ceny nemovitostí rostou. Přispívá k tomu i vývoj úrokových sazeb hypoték, které rostou, růst ceny služeb, energií a vlastně všeho. Běžný člověk si klade otázku, kde udělal chybu a zda si někdy tu svojí vysněnou nemovitost koupí. Projíždí nabídky realitních kanceláří a nestačí se divit. Cena se mu zdá vysoká a říká si, že tolik nikdo v dnešní době zaplatit nemůže. Opak je pravdou, nemovitosti se pořád prodávají, touha po vlastním bydlení je silnější. Kde se ale berou ty vysoké ceny? 

Realitní makléři je mají dobře podložené, svou roli hraje několik faktorů, mezi nimi infrastruktura, lokalita, vybavení domácnosti a moderní technologie, kterými nemovitost disponuje. Co si budeme povídat, lépe se bude prodávat nemovitost, která jde s dobou, podlaha je vytápěná, na střeše je solární panel, dům má studnu, rozmístění vypínačů a zásuvek není nijak přehnané a odpovídá našim potřebám, dům je napojen na pult centrální ochrany apod. Svoji roli sehrává i technický stav nemovitosti, protože roste cena materiálů i služeb. Kupující tak v poslední době dávají přednost novým nemovitostem namísto těch starších, u kterých reálně hrozí potřeba rekonstrukce.

Víte, že poptávku po nemovitostech ovlivňují zejména 3 faktory? Počet obyvatel, průměrná mzda a také dostupnost hypotečního úvěru a s tím spojená výše úrokových sazeb. Čím jsou úrokové sazby vyšší, tím nižší je zájem o úvěry.

Zdražuje i nájemní bydlení

Zvyšování cen se nevyhnulo ani nájemnímu bydlení, i tam ceny neustále rostou, a to mnohdy výrazně. Do nájemního bydlení šli zejména ti, kdo nedosáhli na hypotéku, a tudíž si svůj sen o vlastním bydlení zatím nemohli splnit. 

Budou si nemovitosti i nadále držet vyšší cenu, nebo nastane zlom?

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Jakmile poptávka začne převyšovat nabídku, může ke snížení cen nemovitostí skutečně dojít. Najde se ale celá řada nemovitostí, které si vyšší cenu budou držet. Takovým příkladem jistě budou nemovitosti, které mají nižší nároky na údržbu. Tedy pasivní domy, nebo třeba i domy s fasádou s obkladovými pásky.

odebírat zprávy