Bytový architekt nebo bytový designér – v čem je rozdíl?

Bytový architekt nebo bytový designér – v čem je rozdíl?

19.9.2023 - Různé názvy různý obsah? Nebo jen různé názvy a stejný obsah práce? Mezi architektem a designérem je samozřejmě rozdíl, a naopak, je skvělé, když si vlastník nemovitosti objedná služby obou, protože se budou dobře doplňovat.

Při stavbě nového domu, ale i při rekonstrukci bytu či domu mohou vzhledu i účelnosti interiéru výrazně pomoci bytový architekt i bytový designér. Jestliže kupujete investiční byt, mohou tyto profese přispět k tomu, že byt se rychleji a lépe pronajme. Každá tato profese má ale v tvorbě interiéru jinou funkci.

Co má na starosti bytový architekt

Architekt navrhuje budovy a jiné užitné konstrukce. V oblasti bytové výstavby pak navrhuje kompletní konstrukční řešení, dispozice celého domu i jednotlivých bytů, místností a jejich funkčnost. Podmínkou pro povolání architekta je vystudování vysoké školy a praxe v oboru. Po ukončení studia získává akademický titul Ing. arch. nebo akad. arch. Již jednou jsme psali, že architekt není projektant. Architekt se totiž zabývá především dispozicemi a vzhledem staveb, zatímco projektant navrhuje konstrukční a technické řešení stavby.

Pokud si přizvete bytového architekta k rekonstrukci bytu, může navrhnout celé nové prostorové řešení, které bude smysluplnější, než dosavadní a bude odpovídat požadavkům a koníčkům jeho obyvatel. Na jeho práci pak může hravě navázat bytový designér. Je ovšem nanejvýš žádoucí, aby oba profesionálové spolu pracovali od začátku projektu, protože jen tak se dosáhne dobrého výsledku.

Bytový designér dokáže ušetřit peníze

Bytový design je možné studovat na středních i vysokých školách, ale není to povinné. Designérem se stávají i lidé s citem pro tuto profesi a studium tohoto oboru není pro výkon této profese povinné. Designéři se soustředí především na soudobé trendy v bydlení, dějiny umění, psychologii a na základní orientaci v souvisejících stavebních a řemeslných činnostech. Interiérový designér musí mít také technické znalosti z oblasti ergonomie, akustiky, osvětlení a dalších odvětví. Měl by se také dobře orientovat na trhu, mít přehled o produktech, materiálech, výrobcích i funkcích barev v interiéru.

Bytový designér by měl vnímat interiér tak, aby viděl jeho nedostatky a přednosti a dokázal celý prostor maximálně využít. Ve spolupráci s architektem tak může vyřešit i složité a členité prostory a vnést do nich ergonomii a kvalitu. Často dokáže vyřešit a využít i ten nejmenší prostor, a to vkusně, esteticky a užitečně.

Výběr konkrétního architekta a designéra by měl být pečlivý. Každý má jinou představu o svém bydlení a měl by si zvolit partnery, kteří budou naladěni na podobnou vlnu. Inspirací mohou být články o bydlení na různých webových portálech, které obsahují i jména řešitelů. Nebo lze navštívit některý z tuzemských veletrhů, které se soustředí na bytovou architekturu a design, jako například Designblok, Design shaker, For Interior, Mobitex a další.

I když v povědomí řady lidí přetrvává názor, že najmout si bytového architekta a designéra je plýtvání penězi, opak je pravdou. Díky těmto profesím lze ušetřit desítky tisíc korun. Jednak proto, že vidí interiér a jeho možnosti jinýma očima, dokážou schovat nedostatky a zvýraznit přednosti, ale i tím, že navržené interiérové vybavení dodají jeho obchodní partneři, takže bude levnější, než kdyby si jej vlastník nakoupil sám.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak se orientovat v typech a velikostech bytůJak se orientovat v typech a velikostech bytů







Kupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architektaKupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architekta







Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?







Proč spolupracovat s architektemProč spolupracovat s architektem







Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy