Na co si dát pozor při koupi stavebního pozemku

Na co si dát pozor při koupi stavebního pozemku

25.4.2023 - Kupujete-li pozemek, je samozřejmě důležitý důvod, proč ho kupujete. Pokud jste se rozhodli na něm stavět, neměli byste opominout několik faktů, které jsou pro budoucí stavbu rozhodující. Každý takový pozemek má své plusy a mínusy, které mohou budoucí stavbu ovlivnit. Které vlastnosti jsou důležité pro stavební pozemek?

Zcela určitě je to velikost, poloha a tvar pozemku. To rozhoduje, jaký dům na něm postavíte. Pozor je třeba dát na stanovenou zastavěnost pozemku, kterou určuje jednak stavební zákon, ale především územní plán, který mívá tzv. index neboli koeficient zastavěnosti. Tím je dána hustota zastavění jednotlivých lokalit a pozemků. A s tím souvisí, jak velký dům, či další stavby, mohou být na pozemku vystavěny.

Poloha a tvar pozemku jsou důležité pro tvar domu
S tím totiž souvisí potřebné dodržení odstupů od vedlejších staveb a hranic pozemku, které stanovuje stavební zákon. Často se stává, že člověk si vybere dům a poté hledá pozemek. Při volbě pozemku se ale může stát, že nebude pro vybranou stavbu vhodný. A co dál? Vybrat jiný dům nebo jiný pozemek?

Pokud chcete koupit z osobních důvodů pozemek v určité lokalitě, budete mít omezenější výběr, a pak je vhodné vybírat stavbu až podle vlastností pozemku. Protože jeho tvar, sklon, orientaci a polohu nezměníte, zatímco nabízených projektů jsou stovky. Nehledě na možnost nechat si zpracovat individuální projekt. Bonusem dobrého pozemku může být jeho...

...kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní stáhnout zdarma

reality čechy magazín 2023 04

Jindra Svitáková

odebírat zprávy