Ceny nemovitostí v Moravskoslezském kraji výrazně poklesly. Je právě nyní ideální čas na nákup?

Ceny nemovitostí v Moravskoslezském kraji výrazně poklesly. Je právě nyní ideální čas na nákup?

22.2.2023 - Ještě před dvěma lety jsme byli svědky enormního zájmu o vlastní bydlení napříč celou Českou republikou, severní Moravy nevyjímaje. Realitní makléři se běžně setkávali s klienty, kteří například na jaře roku 2021 koupili nemovitost, kterou o pár měsíců později prodali se ziskem. Jenže nic neroste do nebe a dřív nebo později muselo ke snížení poptávky dojít.

Již na přelomu let 2021 a 2022 se začal trh nemovitostí otáčet ve prospěch kupujících, poptávka začala slábnout. Aktuální situace je velmi podobná období ekonomické recese z let 2008-2013. I tenkrát nemovitosti výrazně zlevnily, i tenkrát byl největší pokles cen zaznamenán na území severních Čech a severní Moravy.

Právě severní část republiky je, alespoň co se trhu bydlení týče, velmi citlivá na ekonomickou situaci obyvatel. Například v průběhu období let 2008-2013 došlo ke snížení cen panelových bytů v některých oblastech o více než 50 %.

Máme se připravit na podobnou situaci jako před lety?

Oslovení realitní makléři se shodují, že za sebou máme již první výrazné zlevnění. Petr Adamec z frýdecko-místecké realitní kanceláře Helix uvedl konkrétní příklad z praxe: "Dvoupokojový byt 2+1 ve Frýdku-Místku, který se dal ještě před rokem pořídit za 2,5 mil. Kč je nyní prodejný se slevou alespoň 500 tis. Kč."

V Karviné byl u vybraných typů nemovitostí pokles cen ještě větší. Podle Daniely Baronové z realitní kanceláře Grunt došlo dokonce u bytů v původním stavu před rekonstrukcí ke snížení cen až o 50 % oproti cenám z roku 2021. "Panelové byty 2+1 v původním stavu se ještě před rokem a půl prodávaly za cca 1,2 mil. Kč. Nyní se stěží prodají za 790 tis. Kč."

I v Třinci je situace obdobná: "Před rokem se dal nezrekonstruovaný byt 2+1 koupit za 2,1 - 2,2 mil. Kč. V současné době je to 1,5-1,6 mil. Kč. Tudíž se dá říci, že pokles cen je až 25 %," upřesnil vývoj na realitním trhu Michal Pitucha z BO! reality.

Zhruba čtvrtinový pokles cen potvrzuje také Gabriela Berbrová z třinecké realitní kanceláře AM reality, která dodává: "Před rokem se pohybovaly ceny za byty v původním stavu v průměru kolem 34 000 Kč/m2. Nyní pořídíte byt před rekonstrukcí kolem 26 000 Kč/m2."

Ceny nemovitostí v Moravskoslezském kraji

Nájmy podražily

Co naopak za poslední rok a půl podražilo, jsou nájmy. Vyšší úrokové sazby hypotečních úvěrů, opětovné zavedení parametrů DTI a DSTI, a drahé energie odradily od nákupu nemovitosti mnoho zájemců, kteří dali přednost nájemnímu bydlení. Petr Adamec k tomu uvádí: "Před rokem se nerekonstruovaný panelový byt pronajímal za 8 tis. Kč. Dnes stejný byt pronajmete za 9 tis. Kč."

Stejné meziroční navýšení cen zaznamenala také Lenka Stančíková z kopřivnické realitní kanceláře StaLe: "Ceny nájmů kopřivnických bytů se za poslední rok zvýšily o 1 000 až 1 500 Kč."

K výraznějšímu zvýšení cen došlo v Karviné, a to zejména u bytů po kompletní rekonstrukci. "Nájmy bytů 2+1 po rekonstrukci u nás podražily z cca 11 – 12 tis. Kč na 15 - 16 tis. Kč," upřesňuje Daniela Baronová. "Klienti si rádi připlatí za hezký byt. Už to není jako dřív, kdy byla hlavním parametrem při výběru nájemního bydlení pouze výše nájemného."

Přichází ideální doba na nákup?

I přes loňské snížení cen je podle realitních profesionálů velmi pravděpodobné, že by mohlo k další korekci cen směrem dolů ještě dojít. Nepředpokládají však, že by byla již tak výrazná jako v loňském roce.

"Pokles cen byl v minulých měsících celkem razantní. Nyní očekáváme již jen menší korekci směrem dolů v závislosti na lokalitě, či případnou stagnaci cen. Určitě se blíží zajímavé příležitosti ke koupi. Pokles cen již vykompenzoval dražší hypotéky a v současné době je tedy výhodnější koupit za nízkou cenu i s dražší hypotékou, která se zřejmě v dohledné době zlevní díky předpokladu poklesu úrokových sazeb. Je třeba si uvědomit, že k výraznějšímu poklesu cen nemovitostí dochází podruhé od sametové revoluce. A to je příležitost," dodává Michal Pitucha.

Velmi podobně odhaduje rok 2023 také Lenka Stančíková. "Propad cen bytů, hlavně nezrekonstruovaných, je již tak razantní, že další snížení cen do konce tohoto roku bude nanejvýš o 10 %. Poté budou prodávající už zvažovat, zda si nemovitost neponechat a raději pronajímat. I tento trend již zaznamenávám."

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nemovitosti na jižní Moravě zlevňují. Kdy se pokles cen zastaví?Nemovitosti na jižní Moravě zlevňují. Kdy se pokles cen zastaví?







V Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesatV Brně se prodalo nejméně nových bytů za posledních 10 let. Ceny začínají klesat







Ceny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohouCeny nájmů trhají rekordy aneb… když lidé chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohou







Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?







Hypoteční trh i letos pokračuje v propadu, v lednu objem hypoték meziročně klesl o 80 procentHypoteční trh i letos pokračuje v propadu, v lednu objem hypoték meziročně klesl o 80 procent





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy