Kupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architekta

Kupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architekta

10.2.2023 - Zařídit byt praktickým nábytkem není žádné umění, na trhu je nabídka velmi široká. Ovšem plánujete-li stěhování z velkého bytu do menšího, může být velmi složité, jak do malého bytu naskládat veškeré aktivity i potřeby vícečlenné rodiny.

Důležité je neudělat zbytečnou chybu hned na začátku. Pokud například kupujete byt, který se teprve bude stavět, máte jedinečnou příležitost změnit dispozice místností, přesně dle vašich představ.

Bytový architekt nebo bytový designer?

Zdá se to jako stejná profese, ale i v jednom slově může být rozdíl. Pro profesi bytového architekta je potřebné vysokoškolské vzdělání v oboru architektury. Architekt má tedy odbornou způsobilost k realizaci případných stavebních úprav, změně technického vybavení a podobně. Pro bytového designéra není kvalifikace předepsaná, a tak od něj nelze čekat kvalifikované návrhy na stavební úpravy, ale pouze návrhy na zařízení bytu dle dispozic klienta.

Pokud tedy budete kupovat nemovitost, přizvěte si ke spolupráci bytového architekta. Ten může navrhnout nové dispozice bytu, zajistit projekt a ve spolupráci se stavební firmou jej realizovat. Samozřejmě navíc může poskytnout tytéž služby, jako bytový designér. Jestliže však máte byt vybraný a jde vám pouze o co nejvhodnější zařízení nábytkem a doplňky, požádejte o službu bytového designéra.

Obývací pokoj

Pro malý byt je ideální bytový architekt

Jakýkoli profesionál si nejprve musí vyslechnout vaše představy. A především základní informace: kolik osob bude v bytě bydlet, jak jsou staré, jaké mají koníčky a potřeby na prostor. Jiné to bude, pokud budou v bytě malé děti, nebo se v budoucnu o jejich přítomnost rodina rozroste. Jiná situace bude, pokud některý z partnerů pracuje doma a má požadavky na větší prostor, nebo jestliže si nikdo domů práci tzv. nenosí.

Koupit nejen vhodný, ale i cenově přístupný byt, není dnes snadné. Nicméně již po prohlídce může bytový architekt připravit jednoduchý návrh a posoudit, zda daný byt bude vyhovovat vašim potřebám či zda je dobré poohlédnout se po jiné nemovitosti.

Když se potom rozhodnete pro určitý byt, bytový architekt dále vypracuje návrh řešení, který bude reflektovat potřeby rodiny. Dnes je již samozřejmou součástí návrhu také 3D vizualizace. Návrh by měl obsahovat i kompletní dokumentaci pro realizaci, včetně popisu stavebních úprav, rozmístění světel, zásuvek, seznamu nábytku a doplňků.

Práce bytového architekta zahrnuje také účast na realizaci. Sice můžete skončit se spoluprací ve fázi odevzdání návrhu, ale byla by to škoda. Služba bytového architekta může i ve fázi realizace ušetřit spoustu času. Odborník, a navíc autor návrhu, bude mnohem lépe než laik koordinovat potřebné úpravy v bytě, komunikovat s řemeslníky, dodavateli nábytku a kontrolovat, zda je vše v souladu s vámi odsouhlaseným návrhem.

Ložnoce

Kolik stojí služba bytového architekta?

Mnoho lidí se bojí, že si nemůže bytového architekta či designéra dovolit. Není to ale pravdou. Někdy mohou peníze i ušetřit, protože pohlídají práci řemeslníků tak, aby odvedená práce byla kvalitní a nebyl důvod k reklamaci. Na rozpočtu a jeho nepřekročení se s nimi lze také dohodnout. Ne každý interiér musí stát statisíce.

Je nutno vědět, že někdy malá komplikovaná místnost v podkroví zabere mnohem více času než velký obývací pokoj s minimem nábytku. A tak cena je vždy smluvní a vychází z náročnosti projektu. Cena návrh za jedné místnosti tak může stát od 1 500 až třeba do 7 000 korun, třípokojový byt 15 000, ale také třeba 60 000 korun. Ceny za dohled nad realizací, nákupy doplňků a případné další konzultace se většinou účtují hodinovou sazbou, která může být také velmi rozdílná, od cca 1 200 do 2 500 Kč za hodinu.

Koupelna

Někdy se byt prostě okouká a v časopisech o bydlení je tolik inspirací a nápadů, že člověk zatouží bydlet v novém. Pokud není potřeba bourat příčky, přesouvat sítě, měnit dispozice, oslovte bytového designéra. Výsledkem může být, že se byt vybavený tuctovým nábytkem z levné velkoprodejny promění v pohodlný moderní byt sršící novou energií a nápady.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu







Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt







Jak si vybrat ideální koberec pro váš domov?Jak si vybrat ideální koberec pro váš domov?







Průvodce prvními krůčky interiérového designu. 5 rad, na které je dobré mysletPrůvodce prvními krůčky interiérového designu. 5 rad, na které je dobré myslet








5 tipů jak zvětšit malý byt5 tipů jak zvětšit malý byt





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy