Mezi oceněné stavby roku 2022 patří muzeum, most i soukromá vila

Mezi oceněné stavby roku 2022 patří muzeum, most i soukromá vila

27.1.2023 - Soutěž Stavba roku pořádá již tradičně Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Loni to byl již třicátý jubilejní ročník, v němž stejnoměrně uspěly v pěti kategoriích rekonstrukce, a ve stejné míře byly mezi vítězi zastoupeny novostavby.

Soutěž je pro stavby dokončené a uvedené do provozu nebo zkolaudované do konce května daného roku. Do soutěže byly přihlášeny nejen novostavby a rekonstrukce, ale také dopravní stavby, exteriéry, interiéry i významné partery a zahrady.

Vítězná desítka vzešla z 31 nominovaných. Celkem bylo přihlášeno 83 realizací, z toho 79 českých.

Mezi desítkou oceněných je rekonstrukce Armádního muzea Žižkov, u něhož porota ocenila čistotu provedení detailů a pokoru k původní podobě objektu.

Stavba roku 2022 Armádní Muzeum Žižkov

Z pražských rekonstrukcí byla oceněna také rekonstrukce a dostavba bývalé trafostanice na galerii Kunsthallena pražském Klárově. Porotci vyzdvihli zvláště vstupní rampu a celkový dojem z realizace. 

Stavba roku 2022 trafostanice Vyškov

U pražské novostavby Stages Hotel Prague u O2 arény porotce oslovil projekt funkční kruhové stavby, který prostorově i provozně dotvořil areál O2 areny.

Stavba roku 2022 Stages Hotel

Další novostavbu, administrativní a obchodní dům Bořislavka Centrum Praha, pak ocenili za spojení rozdílného prostředí i výšek terénu "krystalickou strukturou čtyř staveb na společném základu". Poslední pražskou oceněnou stavbou byla oprava Clam-Gallasova paláce, která získala i cenu veřejnosti, a u poroty uspěla díky náročnosti rekonstrukce a její vysoké úrovni.

Další oceněnou stavbou je areál firmy Nevoga ve Znojmě, a to za výstavbu administrativní budovy jako "inteligentního domu". V rekonstrukci a nástavbě vily Wellnerova v Olomouci porota vyzdvihla kromě jiného také velmi podařené zahradní úpravy.

Stavba roku 2022 vila Olomouc Wellnerova

Mimo budov bodovaly v soutěži i jiné stavby. Především to byl visutý most pro pěší v Dolní Moravě Sky Bridge 721, zavěšený víc než 95 metrů nad zemí. Porota zvláště vyzdvihla snahu postavit lávku s co nejmenšími dopady na okolní přírodu.

Stvaba roku 2022 Sky Bridge

Dalším byla úprava ohlaví plavební komory Hořín na plavebním kanálu Mělník-Vraňany, která zaujala unikátností mimořádně odvážného technického řešení stavby. "Uchovala se zde paměť místa, doklad o technické dovednosti předků a zároveň se oživuje funkčnost na soudobé úrovní," stojí v hodnocení. Tato realizace se zároveň stala stavbou roku Středočeského kraje. Pětičlenná porota ocenila také lávkuj přes Labe v Nymburce, a to především díky tvarovému a barevnému souznění se stávající konstrukcí blízkého historického obloukového mostu.

Stavbu může do soutěže přihlásit kterýkoliv člen stavebního týmu (projektant, dodavatel, investor), včetně uživatele. Podmínkou je dokončení stavby do června aktuálního roku. Všechny zúčastněné stavby jsou následně prezentovány na webu www.stavbaroku.cz, kde jsou zveřejněny i všechny předešlé ročníky a jejich hodnocení. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Známe nejlepší reality roku 2022Známe nejlepší reality roku 2022








Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce rodinného domuČeskou cenu za architekturu v roce 2022 získala rekonstrukce rodinného domu







Soutěž Best of Realty zná letošní vítězeSoutěž Best of Realty zná letošní vítěze







Nejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahradaNejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahrada







Známe letošního vítěze prestižní soutěže Best Of RealtyZnáme letošního vítěze prestižní soutěže Best Of Realty






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy