Poslanci umožnili rychlý rozvoj fotovoltaiky. Novela zvyšuje hranici pro povinnost žádat o licenci na výrobu elektřiny

Poslanci umožnili rychlý rozvoj fotovoltaiky. Novela zvyšuje hranici pro povinnost žádat o licenci na výrobu elektřiny

22.12.2022 - V polovině prosince Poslanecká sněmovna schválila takzvanou malou novelu energetického zákona, přezdívanou jako Lex OZE I. Jejím cílem je odstranit zbytečně bariéry ve výstavbě nových obnovitelných zdrojů energie (OZE), zejména fotovoltaických elektráren.

Nově přijatá novela zvyšuje hranici pro povinnost žádat o licenci na výrobu elektřiny a pro povinnost žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení pro střešní solární elektrárny z 10 na 50 kW.

Zvýšení hranici pro povinnost žádat o licenci na výrobu elektřiny uvítají hlavně bytové domy

Takový výkon je obvyklý pro bytové domy, živnostníky a další. Tím pádem tento zvýšený limit výrazně usnadní přístup k využití fotovoltaiky pro tisíce firem, ale také především obyvatele bytových domů. Ty tak nebudou muset kvůli fotovoltaice řešit stavební povolení ani licenci pro výrobu energie, takže jim odpadá převážná část administrativy.

"Je to výborná zpráva pro miliony samovýrobců, zejména domácností v bytových domech, ale také pro živnostníky, firmy, obce a spolky, kterým zákon zjednoduší pořízení obnovitelného zdroje," uvedl k tomu Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, k tomu řekl: "Fotovoltaický panel by měl být běžnou součástí domu, jako třeba trouba na pečení, a proto je dobře, pokud do toho nebudou úřady lidem zbytečně mluvit."

Poslanci naštěstí odmítli kontroverzní pozměňovací návrh poslance Václava Krále, který chtěl v době energetické krize zakázat odpojení bytových domů od tepláren kvůli instalaci vlastních zdrojů, jako jsou tepelná čerpadla či solární panely. Šlo o návrh, který by nepřiměřeně zasáhl do práv vlastníků nemovitostí a od návrhu se veřejně distancovalo i Teplárenské sdružení ČR.

Fotovoltaika panelovy dum

Novela se vztahuje také na malé větrné a vodní elektrárny

Schválení Lex OZE I je skvělou zprávou pro moderní energetiku, firmy, občany a komunity, kteří tak dostanou rychlou možnost výroby levné a zelené energie. Logicky se totiž týká především budování fotovoltaiky na rodinných a bytových domech, ale vztahuje se i na malé větrné či vodní elektrárny. Je to tedy důležitý krok k nastartování nezbytných změn v energetice v české energetice. Zákon nyní poputuje do senátu a k podpisu prezidentu republiky.

Větrná elektrárna turbína

Otevírá se cesta ke sdílení energie, například mezi sousedy

Klíčovým faktorem pro rozvoj OZE bude i další postupné odbourávání bariér, zejména přijetí další novely energetického zákona, tzv. Lex OZE II, která umožní sdílení energie. Všichni spotřebitelé se budou moci nově zapojit do výroby a sdílení energie: chalupáři si budou vyrábět elektřinu pro byty ve městech, podnikatelé dodávat přebytky elektřiny a bioplynu do svých poboček, sousedům, rodině či přátelům a školní budovy zásobovat třeba plavecké bazény.

Jiří Koželouh z Hnutí Duha k tomu dodává: "Je potřeba jít dál a jako stát lidem nebrání sdílet upečené buchty se sousedy, neměl by bránit ani sdílení vyrobené čisté místní elektřiny. Stát by měl naopak zajistit dostatečnou kapacitu sítí, aby se nové potřebné zdroje mohly připojovat bez problémů a bez čekání." LEX OZE 2 zatím prošel meziresortním připomínkovým řízením, které skončilo 5. prosince 2022.

Podle studie EGÚ Brno mohou projekty obnovitelné komunitní energetiky obcí a bytových domů vyrobit 12 715 GWh elektřiny, tedy pokrýt až 79 % spotřeby domácností.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydleníCeny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








Nadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energieNadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energie







Fototermika a fotovoltaika. Jaký systém si vybrat?Fototermika a fotovoltaika. Jaký systém si vybrat?







Plánujete solární panely na střeše bytového domu? První na řadě je statikPlánujete solární panely na střeše bytového domu? První na řadě je statik








Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy