O Českou cenu za architekturu se uchází 29 děl

O Českou cenu za architekturu se uchází 29 děl

7.10.2022 - Sedmičlenná odborná porota vybírala z 201 přihlášených staveb takové realizace, které vykazují vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos.

Dvě třetiny z devětadvaceti porotou nominovaných děl byly financovány ze soukromých zdrojů, devět má veřejného investora. Typologie nominovaného souboru děl je pestrá. Nejvíce jsou zastoupeny projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci, nebo hromadné. Jsou však zastoupeny také stavby veřejné, včetně veřejných prostorů. V různorodém výběru lze nalézt dvě vyhlídky v krajině, jednu naučnou stezku, sportovní halu, vinařství či lihovar.

Nejvíce nominovaných realizací je letos v Praze a Zlínském kraji, vždy po pěti. Čtyři zástupce pak má shodně Liberecký, Jihočeský a Pardubický kraj, dva kraj Středočeský. S jednou stavbou se do výběru dostaly kraje Vysočina, Ústecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Jihomoravský.

Mezi autory nominovaných staveb jsou i letos jak etablované ateliéry, tak veřejnosti méně známí tvůrci. V předchozích ročnících byla například zastoupena díla ateliéru Kuba & Pilař architekti, kteří letos soutěží s dílem Dostavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, ateliér CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS, letos soutěžící s projektem Vývojové centrum modularity, Atelier 111 architekti má letos mezi nominacemi Dům na Kozině, ale uspěl již několikrát. V ročníku 2019 se stal finalistou za realizaci Chaty u rybníka a o rok později porota vybrala mezi finalisty hned dvě jeho díla, Rodinný dům v Jinonicích a Dílny Opatov.

V minulých ročnících byl úspěšný také ateliér ellement architects, který letos získal nominaci za realizaci Úzkého bytu v Litomyšli. Loňský finalista Ateliér KOGAA si letos postup mezi nominované vysloužil za GROUNDS coffee hub. Porotu zaujala také Hlídka na Stráži od Mjölk architekti, kteří loni získali čestné uznání za Vyhlídku Špička. Mezi nominovaná díla vybrala porota také Provaznictví Újezd (ateliér JRA Jaroušek Rochová architekti) či Lihovar s pěstitelskou pálenicí (ateliér OBJEKTOR ARCHITEKTI).

Z Jihomoravského kraje je nominován projekt Vinařství Obelisk ateliéru Aid team z Brna (Ing. arch. Pavel Bainar, Ing. arch. Hana Bainarová). Jejich návrh je inspirován antickým chrámkem, který přetransformovali do pavilonu stojícího na pevném soklu a podepřeného třemi řadami sloupů s horizontem zelených vinic.

Letošní novinkou je Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR pana Miloše Vystrčila. Získali ji autoři realizace sportovní haly/tělocvičny ZŠ Nový Hrozenkov Janica Šipulová a Martin Sládek z ateliéru CONSEQUENCE FORMA architects. Novostavba sportovní haly navazující na areál místní základní školy představuje podle předsedy Vystrčila "následováníhodný příklad vstupu současné architektury do venkovské krajiny."

Práci českých architektů tradičně hodnotí sedm erudovaných zahraničních expertů. V letošním roce pracuje porota v čele s předsedkyní Marialessandrou Secchi (Itálie), architektkou, urbanistkou a akademičkou, dále v ní zasedají architekt Ueli Brauen (Švýcarsko), architektka Katalin Csillag (Maďarsko), architekt a urbanista Patrick Koschuch (Nizozemsko), architekt Pavol Mikolajčák (Slovensko, Itálie), architektka, urbanistka a akademička Els Verbakel (Belgie, Izrael) a krajinářská architektka a akademička Kathrin Volk (Německo).

Jak vybrané projekty uspějí, se veřejnost dozví v listopadu. Všechny nominované stavby a jejich fotografie naleznete na webu České ceny za architekturu.

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu 2022

Česká cena za architekturu 2022

Kompletní seznam nominací na Českou cenu za architekturu si můžete prohlednout na ceskacenazaarchitekturu.cz/rocniky/2022


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Známe letošního vítěze prestižní soutěže Best Of RealtyZnáme letošního vítěze prestižní soutěže Best Of Realty








Soutěž Best of Realty zná letošní vítězeSoutěž Best of Realty zná letošní vítěze







Nejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahradaNejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahrada







Nejlepší realitní projety roku 2015Nejlepší realitní projekty roku 2015







Známe vítěze prestižní soutěže Best Of Realty 2014Známe vítěze prestižní soutěže Best Of Realty 2014






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy