Keramické rodinné domy se stávají hitem

Keramické rodinné domy se stávají hitem

5.9.2022 - Vlastní rodinný dům je snem mnoha českých rodin. Někteří zájemci si chtějí koupit již postavený dům, jiní raději volí cestu individuální výstavby. Kvůli větším požadavkům na celkovou cenu a rychlost výstavby hledá stále více budoucích stavebníků alternativu ke klasickým páleným cihlám. Jednou z možností je výstavba rodinného domu z keramických tvárnic. Ty snoubí nejen dobré tepelné, zvukové a izolační vlastnosti, ale také rychlost výstavby za pevnou, předem domluvenou cenu.

Vzhledem k tomu, že keramické domy nejsou zatím mezi českými stavebníky tak známe, požádali jsme o rozhovor Valeriana Šnoblta se společnosti Keramické domy s.r.o., který se výstavbě rodinných domů z keramických tvárnic dlouhodobě věnuje.

Které faktory jsou klíčové při rozhodování vašich klientů, jaký stavební materiál si pro výstavbu svého domu zvolí a proč se nakonec rozhodnou právě pro vaši technologii?

V současné době jsou ceny stavebního materiálů velmi nestabilní a jejich zdražování je prakticky na denním pořádku. Výsledná cena je tedy jedním ze zásadních faktorů při rozhodování, jaký stavební materiál klient zvolí. Tedy alespoň částečná garance ceny materiálu. A takovou garanci, díky rychlosti stavby z keramických kompozitů jsme schopni zajistit.

Dále je to samozřejmě kvalita a vlastnosti materiálu, ty jsou rozhodující pro následné náklady na bydlení, také jeho opracovatelnost pro možné budoucí stavební úpravy, kompaktnost a celistvost stavby, a v neposlední řadě druh zateplovacího materiálu.

Mezi největší výhody materiálu „lehký keramický Liopor”, ze kterého domy stavíte, patří lehkost, vynikající tepelně-izolační vlastnosti a zvuková izolace. Jsou ještě nějaké další výhody, které by měli lidé znát?

Je pravdou, že lehkost, tepelně-izolační vlastnosti a zvuková izolace patří k těm zásadním výhodám, které lehký keramický Liapor nabízí, ale nejsou jediné. Tento materiál je také vysoce pevný. Při vzájemném propojení stěn vytváří velice pevný, kompaktní celek, a to jak pohledově, tak staticky. Ve většině případů, zejména u staveb typu bungalov není třeba stavbu svazovat železobetonovým věncem, jako je tomu u jiných druhů zděných staveb.

Velkou výhodou je, že se jedná o difuzně otevřenou stavbu, a to díky spojení porézní stěny se zateplovacím materiálem, kterým je v našem případě vždy přírodní minerální vata. Keramická stavba tedy takzvaně dýchá a zabraňuje možné tvorbě plísní, a to jak na stěnách samotných, tak na okenních rámech, což bývá často bolestivá věc u staveb zateplených polystyrenem.

Jistě by se nemělo zapomínat také na to, že jde o stavbu ekologickou a zdravou, kdy složení stěn je tvořeno výhradně přírodními materiály bez chemických přísad, což ocení zejména lidé se sklony k alergiím.

Keramický dům

Jak dlouho trvá výstavba rodinného domu z keramického kompozitu? Vezmeme-li v potaz, že má stavebník již vydané stavební povolení…

Vždy platí, že se jedná o rychlou a suchou výstavbu, kdy doma realizace závisí na druhu stavby, kterou si klient přeje.

Nabízíme několik druhů staveb, od takzvané "otevřené holostavby", kdy si klient přeje pouze základovou desku a stěny, přes "stavbu k dokončení," kde se investorovi stavba předává bez dokončených vnitřních prostor domu, které si již dokončuje svépomocí, až po "dům na klíč", kdy je dům kompletně dokončený. Možnosti dokončení stavby jsou různé, tady velmi záleží, jaké má klient představy. 

Doba výstavby první varianty, tedy "otevřené stavby holostavby" je cca 1 týden. „Dům k dokončení” jsme schopni předat během tří až čtyč měsíců, a to v závislosti na velikosti stavby. A dále je tu varianta „dům na klíč”, kdy doba dokončení je vždy ovlivněna jednak velikostí stavby, ale také pro stavbu vhodnými klimatickými podmínkami (teplota, déšť, sněžení). Zde se pohybuje doba předání v rozmezí šesti až osmi měsíců.

Jak vychází vaše domy cenově v porovnání například s dřevostavbami či domy z pálených cihel?

Bohužel musím přiznat, že nejsme dobře obeznámeni s cenami dřevostaveb, jde o odlišné druhy staveb, které je celkem složité porovnávat.

V minulosti obecně platilo, že s ohledem na materiály, ze kterých se dřevostavby staví se jednalo o relativně levnou stavbu. V současné době, kdy se ceny materiálů výrazně zdražily, a to zejména dřevo a zateplovací materiály, což jsou základní materiály pro výstavbu dřevostaveb, nebude již rozdíl v ceně tak markantní. Myslím, že se ceny dřevostaveb velmi výrazně přiblížily cenám zděných domů.

Co lze ale zcela jistě porovnávat, jsou ceny našeho domu z keramického kompozitu a domů z jiných zdících materiálů, ať už domů z cihly porotherm či tvárnic ytong, což jsou obecně nejběžnější druhy zděných staveb. Zde, k překvapení většiny klientů, kteří o srovnání požádají, jsou ceny víceméně shodné. Platí tedy, že stavba z lehkého keramického liaporu je cenově srovnatelná s jakoukoli jinou zděnou stavbou.

Keramický dům

Změnila se za poslední dva roky informovanost lidí o domech z keramického kompozitu, nebo se stále setkáváte s údivem lidí, pro které jde o zcela neznámou možnost výstavby?

Je zcela zřejmé, že stavby z keramického kompozitu se na stavebním trhu začínají stále více, a více prosazovat. Naše firma začala se stavbami z lehkého keramického Liaporu zhruba před třemi lety a nutno říci, že jsme se v té době setkávali nejen s údivem, ale i s nedůvěrou k tomu, že je možné postavit stavbu zděnou, vysoce kvalitní, velmi rychlou a za v podstatě stejnou cenu, jako jakákoliv jiná zděná stavba. Dnes už je situace jiná. Díky neustále se zvyšujícímu počtu staveb, internetové reklamě, stavebním veletrhům, kterých se účastníme, a v neposlední řadě pravidelným akcím, kdy pořádáme dny otevřených dveří na našich stavbách, se stále více lidí o tomto druhu stavby dozvídá a tento druh stavby zvažuje. Samozřejmě se i dnes stále setkáváme s údivem lidí, kteří se s tímto druhem stavby dosud nesetkali, ale už zde není nedůvěra, spíše zvědavost a následné nadšení z možnosti, kterou neznali.

Pokud to jde definovat, kdo je typickým zákazníkem, který plánuje výstavbu svého domu s vaší společností (mladý pár, rodina, straší lidé...)?

Na našich stránkách keramickedomy.cz se snažíme mít nabídku domů vytvořenou tak, aby si v ní každá z vámi zmíněných kategorií našla takový dům, který bude v maximální možné míře odpovídat předem definovaným požadavkům.

Zařadili jsme takové typy domů, se kterými je možné pracovat a upravovat je dle přání klienta, parametrů pozemku a požadavků stavebních úřadů.

Setkáváte se se zájmem pouze v České republice, nebo se na vás obrací i lidé například ze Slovenska či Polska?

Kromě České republiky se věnujeme také výstavbě na Slovensku, kde se na nás obrací stále více zájemců. Na Slovensku totiž mají mnohem kratší povolovací procesy než u nás. Na Slovensku máme díky tomu možnost postavit navíc několik desítek keramických domů ročně.

Keramický dům interiér

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy