Ze starého objektu luxusní bydlení

Ze starého objektu luxusní bydlení

16.5.2022 - Dá se bydlet v bývalé stodole, sýpce, továrně? Příklady zajímavých renovací dokladují, že to jde. Stačí mít odvahu, energii a dobré odborníky. Takže pokud se bude nabízet ke koupi například stodola určená ke zbourání, výsledek leckdy předčí očekávání i bez plánované demolice. Navíc, nová zástavba ukrajuje stále více krajiny, která by měla být zachována pro další generace. Proto záchrana staré stavby je ekologická a užitečná.

Při rekonstrukci jsou odborníci více než třeba
A není to jen projektant a architekt, který starou stodolu nakreslí. Především je nutné pozvat ke spolupráci již od počátku interiérového architekta. Zpracování vizualizace interiéru je prioritou při jakékoli stavbě, ale pro rekonstrukci to platí dvojnásob. Ideální je mít s sebou designéra již při výběru nemovitosti. Ten totiž může při prohlídce nejlépe vidět potenciál daného prostoru, prohlédne jeho okolí a navrhne nejlepší možné prostorové řešení. To mu umožní důkladná konzultace s majitelem, kdy získá představu o budoucím životě v daném objektu.

Jinak bude vypadat prostor, který bude chtít využívat třeba výtvarník, jinak prostor pro bydlení a podnikání například v oboru pěstování bylinek, nebo naopak pro kovářskou výrobu. A úplně jinak musí pojmout prostorové uspořádání, pokud je v objektu plánováno vícegenerační bydlení.

Samozřejmě to je jen jedna stránka věci. Druhou je kvalitní provedení, oprava staré stavby, případně její spojení s novými nástavbami či přístavbami, které dají celkovému prostoru třeba naprosto jinou tvář, ale také potřebnou funkčnost a takové využití, které v současné době moderní obyvatel od svého bydlení čeká. Určitě bude třeba začít u stavebního inženýra a statika, kteří celou stavbu zkontrolují po technické stránce a doporučí, co stačí opravit, a které prvky bude třeba úplně vyměnit.

Co to bude stát?
Cena je samozřejmě závislá na rozsahu rekonstrukce. Někdy může stát víc než nový dům. Navíc, každá rekonstrukce může být problematická a je třeba, aby odborníci v případě potřeby navrhli alternativní řešení. Nicméně výhodou je, že často se dá rekonstrukce provádět na etapy, a tak lze do domu investovat postupně, bez nutnosti zadlužit se velkou hypotékou. To právě v této době stoupajících úrokových sazeb a horších podmínek ČNB pro čerpání hypoték může být pro mnoho lidí snazším řešením. Zvláště pokud se dá v části nemovitosti brzy bydlet a postupně objekt celý dokončovat.

Navíc, nemusíte mít starosti se zastavěnou plochou. Novostavba totiž nesmí pokrývat více než třetinu celkové výměry pozemku, což může představovat nepříjemnost především pro vlastníky menších pozemků. Rekonstruovaný dům také lépe zapadne do staré původní zástavby než novostavba.

Příkladů, že to jde, je více než dost
Korozí prokvetlé ocelové nosníky vizuálně sjednocují všechny místnosti, slouží jako závěsná rampa pro osvětlení či rostliny a fungují jako živý prvek odkazující k historii budovy. Vše ostatní tone v šedém odstínu betonových tvárnic, jejichž strohost vyvažuje dynamická struktura nábytku z dřevěné překližky. Tak pojali bývalý průmyslový objekt v Rožnově pod Radhoštěm Henkai architekti. Nyní je v budově, nazvané Barevna, různorodá směs malých podnikatelů, ale také byty. Slovenští manželé zase vytvořili krásný dům ze zapomenuté sýpky, kterou původně plánovali zbourat. Ale protože by museli čekat na demolici více než půl roku, pustili se spolu s profesionálem se zkušenostmi s opravou historických budov do její rekonstrukce. Dnes v ní mají moderní krásné bydlení.

Raději oživit než zbourat. To je motto udržitelné architektury a architektů, kteří se snaží přivést staré objekty k životu a dát jim novou tvář. Nemusí sloužit jen podnikání, ale také k bydlení. Právě v takových může totiž vzniknout domov s neopakovatelnou atmosférou a jedinečným řešením.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízení Kupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízení







Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička? Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?







Koupili jste dům a objevili vady? Jak je správně reklamovat?Koupili jste dům a objevili vady? Jak je správně reklamovat?







Při koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavuPři koupi nemovitosti nepodceňte kontrolu technického stavu







Kupujete-li nemovitost, nezapomeňte na kvalitu komínůKupujete-li nemovitost, nezapomeňte na kvalitu komínů





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy