Kupujete nemovitost a původní vybavení se vám nehodí?

Kupujete nemovitost a původní vybavení se vám nehodí?

6.10.2021 - Tak moc se vám líbí nemovitost, že jste ochotni ji koupit i se starým opotřebovaným zařízením. V případě menšího bytu to nebude až tak velký problém. Ovšem pokud kupujete rodinný dům, či dokonce starší nemovitost na venkově, můžete do jejího vyklizení investovat desítky tisíc.

Zásada dobrého prodeje – nemovitost se prodává čistá
Takhle zásada nemusí vždy platit. Zvláště pokud se prodává nemovitost, zděděná v místě, podstatně vzdáleném od bydliště dědice. Čas, který by dědic musel věnovat jejímu vyklizení, je neúměrný, a tak raději nechá nemovitost tak, jak je. Mohl by sice zadat její vyklizení profesionální firmě, ale pokud to neudělá, nemovitost stejně prodá. Avšak kupující by si měl předem spočítat, kolik ho vyklizení nemovitosti bude stát.

Jestliže je nejen hlavní budova, resp. část věnovaná bydlení, plná nábytku, ale nepotřebné věci jsou uložené i na ostatních místech, jako je půda, stodola a podobně, pozorně se rozhlédněte a přemýšlejte, kolik vás to bude stát.

Vyklizení není zadarmo
Myslet si, že pozvete vyklízecí firmu, která bude mít radost z různých "nálezů" a historických artefaktů, a ještě vám za ně zaplatí, je nesplnitelným přáním. Právě tak tzv. odvoz zdarma, který se nabízí na mnoha inzertních stránkách. Odvézt zdarma se vám může povést plně funkční a pěkné spotřebiče či výjimečný nábytek. Ovšem to vaši situaci nezachrání. Nakonec budete muset nemovitost vyklidit buď s pomocí odborné firmy, nebo vlastními silami. Ale ani to není zadarmo.

Vyklízíte vlastními silami
Příprava na vyklízení vychází z toho, jak se ekologicky třídí a likvidují vaše vyhozené věci na sběrném dvoře. Všechny věci se musí rozdělit na suroviny, tzn. na: čisté dřevo, železo, elektroniku, sklo, suť, čistý plast, čisté sklo a pak směs, v níž od sebe nelze jednotlivé suroviny oddělit. Na sběrném dvoře nejde vyhodit jídlo a nebezpečný stavební materiál. Jde vyhodit suť a pneumatiky, ale ty jsou za poplatek.

Většina měst sice nabízí svým občanům na základě předložení dokladu o bydlišti vyhození odpadu na sběrné dvory zdarma. Ale ne vše je zdarma. Některá města mají například limity a po dosažení objemového limitu další odpad zpoplatňují. Sběrné dvory také nepřijímají větší množství nebezpečného odpadu, stavební lepenku, eternit apod. Ty se musí vozit na specializovaná pracoviště, kde se účtuje za tunu odpadu většinou kolem 2 000 Kč.

Při vyklízení je třeba nábytek rozebrat na prkna, aby se zmenšil jeho objem. Pokud to neuděláte, budete o to požádáni na sběrném dvoře nebo vám může být účtován poplatek. Jestliže nezvládnete odvézt odpad sami, můžete požádat o přistavení kontejneru. Ten se platí podle objemu a délky přistavení. Kontejner o 15 m3 může stát od 3 000 do 7 000 Kč. Například odvoz 1 m3 objemného odpadu v Brně stojí 400 Kč, každý další 1 m3 200 Kč. Takže pouze za odvoz 15 m3, což může být objem vyklizeného bytu 2+1, dáte 3 300 Kč. Ostatní práce si ale budete muset udělat sami.

Najmete si vyklízecí firmu
Vyklízecí firma se postará kompletně o celkové vyklizení, včetně rozmlácení nábytku, roztřídění na suroviny, může strhat i staré podlahové krytiny, vyklidit půdy, sklepy i suť, stavební materiál a nebezpečný odpad. Vše odveze na příslušné skládky a sběrné dvory.

Cenu za vyklízecí práce stanovují firmy většinou individuálně. Záleží na místu vyklízení, jeho velikosti, dostupnosti, vzdálenosti od přistaveného kontejneru, kterou budou muset mnohokrát překonat pracovníci vyklízecí firmy. Jde také o váhu vyklízených předmětů. Běžné vyklízení bytu 2+1 o celkovém objemu odpadu 15 m3 v Praze tak může stát zhruba 1200 Kč za 1 m3, tedy 18 000 Kč.

Pokud budete byt vyklízet sami, ušetříte peníze. Ale budete muset do vyklizení vložit svůj čas a také nemalé pracovní úsilí. Při koupi nevyklizené nemovitosti je tedy řešením zohlednit tyto práce a požádat prodávajícího buď o vyklizení, nebo o snížení kupní ceny o částku na vyklizení.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Uklizená nemovitost se prodává lépe a za vyšší cenu Uklizená nemovitost se prodává lépe a za vyšší cenu





Co je dobré nachystat, než se rozhodnete prodat byt? Co je dobré nachystat, než se rozhodnete prodat byt?





Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt? Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt?





Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc






Při koupi nemovitosti nezapomeňte zmapovat vnitřní dispozice Při koupi nemovitosti nezapomeňte zmapovat vnitřní dispozice



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy