Způsobí zdražování bydlení návrat vícegeneračního bydlení?

Způsobí zdražování bydlení návrat vícegeneračního bydlení?

13.9.2021 - Budou zase více generací pohromadě tak, jako v populárním seriálu Taková normální rodinka? Dnes je takové bydlení ojedinělé. Podle průzkumů více než 90 % mladých lidí preferuje bydlení ve vlastním bytě nebo domě.

Byt nebo dům – dvougenerační nejsou v módě
Podle posledních statistik kralují na vrcholku prodeje bytů jednopokojové a dvoupokojové byty s kuchyňským koutem. A to i přesto, že se do nich stěhují mladé rodiny. Podobné je to s domy. Nejvíce se postaví jednopodlažních s třemi, maximálně čtyřmi pokoji. Na rodiče či dospělé potomky se přestává myslet.

Soužití dvou generací v jednom domě není v dnešní době běžné, jako bývalo před pár desítkami let. V domě, a často i v bytě, bydleli často prarodiče s dětmi a vnoučaty. Rodinné domy měly často jeden byt v přízemí a dětské pokoje v patře s tím, že se počítalo, že z nich jednou bude samostatný byt. Nebo se domy rovnou stavěly s dvěma bytovými jednotkami. Děti vyrostly a jedno z nich zůstalo bydlet doma. Tomu pak byl také často dům předán s podmínkou, že se ve stáří postará o své rodiče.

Proč dnes dvougenerační bydlení nefunguje?
Bydlet ve vícegeneračním domě má určitě své výhody. Patří mezi ně především finanční úspora. Náklady na bydlení budou podstatně nižší, než ve dvou domech či bytech, zvláště v osobním vlastnictví a s hypotékou. Dalším důvodem jsou úzké rodinné vazby a vzájemná výpomoc. Prarodiče mohou občas hlídat děti v případě nemoci nebo prázdnin bez složitého dojíždění, rodiny si vzájemně pomůžou s nákupy, opravami či občasným společným vařením. Ve stáří je pak na koho se spolehnout a péče o rodiče je jednodušší, než když bydlí na druhém konci města, či dokonce republiky.

Tento způsob bydlení se hodí pro rodiny, ve které fungují dobré vztahy jak mezi rodiči a dítětem, tak s jeho partnerem. Jestliže tomu tak není, nebude soužití dobrou volbou. Pokud chybí tolerance, ochota ke spolupráci a zásada "neradit, pokud nejsem tázán", je jen otázkou času, kdy pohoda v domě skončí. Také zásahy do výchovy dětí, špatné rozdělení povinností kolem domu a další mohou být zdrojem stálých konfliktů.

Existuje návod na soužití více generací?
Podle stavebního podnikatele Davida Mencla existuje několik podmínek, aby moderní vícegenerační dům fungoval: "Musí nabídnout to nejlepší ze společného i samostatného bydlení. Dům musí nabídnout naprosto perfektní soukromí a možnost být spolu. Proto u nás vždy uvažujeme o dvou samostatných bytech. Naprosto soběstačných. Každá rodina má svoji kuchyni, každá rodina své koupelny a toalety. Každá rodina má svůj úložný prostor. Jasné rozdělení a nesdílení těchto "rizikových" prostor je prvý klíč k dobrému domu."

Druhým klíčem jsou jasné vstupní dveře do každého z bytů. Jasné vymezení hranic, kde začíná prostor, který je Váš a kde zase prostor rodičů, je naprosto zásadní druhou podmínkou.

Další podmínkou je existence jednoho společného prostoru, kde se mohou generace spolu setkávat bez omezení jedné či druhé domácnosti. Může to být například společná jídelna, hala, herna nebo podobný prostor, přizpůsobený zájmům obou rodin.

Sociologové konstatují, že pro rodinné vztahy a sociální vazby není dnešní trend „singles“ bydlení pozitivním znamením. Mnoho záležitostí a problémů se lépe řeší společně než v jedné osobě. Nehledě na nemoci i další složité osobní chvíle, kdy může být podpora jiného člena rodiny velmi vítaná. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Výhody i strasti dvougeneračního bydlení Výhody i strasti dvougeneračního bydlení





Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení Mama hotely už nejsou populární. Mladí volí raději vlastní bydlení





Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc






Drahé bydlení nutí mladé žít déle u rodičů Drahé bydlení nutí mladé žít déle u rodičů





Uvažují mileniálové při koupi nemovitosti jinak než jejich rodiče? Uvažují mileniálové při koupi nemovitosti jinak než jejich rodiče?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy