Kolik vody uteče, když… se koupete, splachujete, zaléváte zahradu. A jak ji ušetřit?

Kolik vody uteče, když… se koupete, splachujete, zaléváte zahradu. A jak ji ušetřit?

Tisková zpráva

2.8.2021 - Snadný přístup k vodě je v našich končinách neodmyslitelnou součástí života. Otočíme kohoutkem a… teče! Zásoby vody na planetě ale nejsou nekonečné a ani jedna kapka by tak neměla přijít nazmar. To jsou důvody, proč je třeba s ní šetřit.

Sprchujeme se, koupeme se, myjeme nádobí, pijeme kohoutkovou vodu. Zaléváme rostliny doma i na zahradě, vaříme. Vodu potřebujeme při většině aktivit běžného života. Víte, kolik jí uniká při činnostech, které vykonáváme úplně automaticky? Tento seznam vám udělá jasno:

•    sprchování: 30-60 litrů
•    koupání ve vaně: 100-200 litrů
•    spláchnutí WC: 3 litry (malé), 10 litrů (velké)
•    praní jedné várky prádla v moderní pračce: 10-40 litrů v závislosti na množství prádla, pracím programu a úspornosti pračky
•    mytí rukou po dobu 10 sekund bez vypnutí vody: 2-3 litry
•    mytí auta: 200 litrů
•    mytí nádobí pod tekoucí vodou: 30-80 litrů
•    mytí nádobí ve dřezu: 20-40 litrů
•    mytí nádobí v myčce: 10-30 litrů

Rozdíly ve stejných činnostech vykonávaných jinými způsoby jsou patrné. Například mytím nádobí v myčce můžete ušetřit zhruba třetinu použité vody oproti mytí nádobí pod tekoucí vodou. K podobné úspoře dojdete, i když porovnáte krátké osprchování s koupáním ve vaně. 

Jak efektivně šetřit vodu v domácnosti?
V kuchyni ušetříte, když budete mýt nádobí v myčce a zároveň ji budete pouštět teprve ve chvíli, kdy bude plná. Pokud myčku nemáte, myjte nádobí aspoň v napuštěném dřezu. 
Jestliže chvíli trvá, než z kohoutku teče studená voda, nechte ji odtéct jednou a napusťte si vodu na pití třeba do džbánku, abyste nepřicházeli o vodu pokaždé, když dostanete žízeň. Potřebujete-li omýt ovoce a zeleninu, napusťte si vodu do mísy a v ní je omyjte. Použitou vodou pak můžete bez obav zalít rostliny


Takové mytí auta "spolkne" až 200 litrů vody. A mnohdy je také velkou zátěží pro přírodu – když namísto profesionálního boxu vsadíte na mytí někde "na divoko".

Obecně je základním pilířem úspory vody při běžném provozu v domácnosti to, aby nekapaly kohoutky. Dejte na to pozor jak v kuchyni, tak v koupelně. V ní včas řešte i protékající záchod, jímž může odtéct 150 litrů denně při slabém protékání, ale i 2 000 litrů denně při silném protékání! To může v opravdu extrémním případě znamenat roční finanční ztrátu až 74 000 Kč. A to už je suma…

Na WC si nechte nainstalovat úsporný splachovací systém. V přehledu výš vidíte, že malé spláchnutí je i o 7 litrů úspornější než to velké. Stejně tak si můžete nechat nainstalovat úsporný systém do sprchy. Při mytí rukou a čištění zubů zastavujte vodu, jinak protéká úplně zbytečně bez využití.

Sbírejte dešťovou vodu, ušetříte i polovinu nákladů
Naprostou špičkou mezi spotřebou vody je pak napouštění zahradního bazénu, k němuž potřebujeme obvykle od 3 000 do 20 000 litrů vody. Nejde sice o každodenní záležitost, ale je dobré o tomto množství vědět. Zavlažování zahrady zase vezme průměrně 100-700 litrů vody při každé zálivce. Samozřejmě v závislosti na rozloze zahrady a dalších okolnostech. 

Úsporu až poloviny tohoto množství lze ale zajistit sběrem dešťové vody do sudů a nádrží. Sud stačí postavit k vyústění okapu a sebranou vodu pak můžete použít na zalévání zahrady. Ještě sofistikovanějším způsobem šetření je pak retenční nádrž na dešťovou vodu. Vodu v ní zadrženou dokonce můžete při pořízení komplexního řešení použít na splachování WC nebo praní prádla (a protože je taková voda měkká, bude vám stačit i méně pracích prostředků). 

Co je retenční nádrž na dešťovou vodu?
Existuje hned několik druhů nádrží, z nichž si můžete vybrat – například plastové, sklolaminátové, samonosné, podzemní, nadzemní… Každá z nich má svá pro a proti.

Podstatným kritériem při výběru je taky objem nádrže. Důležité je, aby voda před sběrem i po něm prošla filtrací a taky aby se vám do domácnosti dostala o maximální teplotě 16 °C. Jen tak se v ní nebudou množit bakterie a nebude se kazit.

Kolik vody uteče, když… se koupete, splachujete, zaléváte zahradu. A jak ji ušetřit?
Vodu na zahradě můžete chytat do sudů. Existují ale i sofistikovanější řešení. 

Na úsporu vody můžete čerpat dotaci z programu Dešťovka II
Pokud přemýšlíte o pořízení retenční nádrže k vašemu domu, nemusíte na to být sami. Když budete chtít začít aktivně šetřit vodou, můžete si požádat o dotaci z programu Dešťovka, a to ve třech kategoriích: dešťová voda na splachování, zalévání a odpadní voda. Díky takové dotaci se návratnost investice zkracuje i o polovinu!

Na peníze z dotace se můžete těšit ale teprve až po realizaci celého projektu. Jestli ale nemáte finance na to, abyste se do úsporného řešení pustili, spolehněte se třeba na Hello EKO půjčku. Kromě příznivého úroku od 3,9 % ročně vám Hello bank! poradí i s tím, jak správně podat žádost a co si k ní obstarat, takže si ušetříte i zbytečné nervy a čas.

odebírat zprávy