Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?

Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?

28.5.2021 - Výběr barev hraje v interiérovém designu neopomenutelnou roli. Nejenže pomocí barev dokážeme opticky ovlivnit rozměry místnosti, použití různých barev má také významný vliv na naše pocity a chování a zároveň nám pomáhá vyjádřit naši osobnost.

Psychologie barev je disciplína, která se věnuje působení barev na naši náladu, aktivitu a kreativitu. Každá barva působí z vědeckého pohledu jinou odezvu v našem mozku a tím ovlivňuje náladu a pocity. Je však třeba mít na paměti, že přestože existují definice působení jednotlivých barev a odstínů, mohou být jejich účinky ovlivněny také individuálním vnímáním každého jedince. Například černá barva působí na většinu lidí depresivně, avšak pro některé jedince je symbolem řádu a efektivity.

Abyste plně využili potenciál, který každá místnost vašeho domova má, je dobré vybírat barvy do jednotlivých pokojů vašeho domova v souladu s těmito psychologickými poznatky.

Nejčastěji používané barvy stěn v interiéru a jejich působení na naši psychiku:

Bílá je základní barvou, která působí klidným dojmem, avšak je třeba ji povzbudit nějakou veselejší barvou, aby váš interiér nevypadal jako výzkumná laboratoř.

Žlutá je ideální barvou pro dětský pokoj, studovnu či pracovnu. Udrží vaši mysl aktivní a bystrou a podporuje dobrou náladu. Dle účelu potom můžete kombinovat s oranžovou nebo zelenou. Velmi neotřelá je potom ve spojení s fialovou.

Oranžová barva podporuje kreativitu a aktivitu, oživí a prosvětlí prostor a do betonových interiérů vnese pozitivní atmosféru. Doporučujeme nápaditou kombinaci s bílou a černou, která vyhovuje konzervativnějším i kreativním povahám.

S červenou barvou raději šetřete. Je to totiž nejen barva vášně a aktivity, ale i dravosti a bojovnosti a nenechá vás příliš odpočinout. Není vhodná například jako dominantní barva stěn do ložnice ani dětského pokoje. V kuchyni naopak podpoří chuť k jídlu. Pokud ji použijete s mírou, dodá vašemu interiéru odvážný a luxustní nádech.

Zelená barva dodává pocit harmonie a připomíná pobyt v přírodě, což je pro naši psychiku uklidňující. Zajímavá je v kombinaci s hnědou nebo žlutou, ovšem rozumí si i s kontrastní oranžovou nebo naopak s konejšivou modrou.

Modrá barva je taktéž uklidňující a zároveň chladivá, takže je častou volbou do ložnice. Prostor potom oživí žluté či oranžové prvky. V koupelně vám relaxační modrá v kombinaci s modrozelenou či fialovou dodá pocit pobytu ve vodním světě.

Hnědá je barva země a působí konejšivým dojmem na lidi, kteří jsou vystaveni stresu. Osvědčená je například kombinace se zelenou.

Bílý pokoj

Modrý pokoj

Červený pokoj

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova





Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení





Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





Proč spolupracovat s architektem Proč spolupracovat s architektem



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy