Jak na prodej domu či bytu?

Jak na prodej domu či bytu?

Tisková zpráva

18.5.2021 - Aktuální situace je prodeji nemovitosti nakloněná možná více, než si myslíte, ale je důležité být na celou situaci dobře připraven. Je žádoucí dopředu vědět, jakým způsobem se bude nemovitost prodávat. Jestli je prioritou prodat za co nejvyšší cenu nebo naopak co nejrychleji.

S realitní kanceláří nebo bez?
Pokud se rozhodnete pro prodej bez realitní kanceláře, měli byste mít dostatek času na vyřízení všech věcí okolo prodeje, od komunikace se zájemci, přes prohlídky až po sepsání smluv a předání nemovitosti. Pokud se rozhodnete pro realitní kancelář, v REAL SPEKTRUM, a.s. vám poskytneme odborné konzultace a poradenství zcela zdarma. Po celou dobu budete mít osobního makléře, na kterého se můžete kdykoli obrátit.

Cena – jak správně zvolit?
Spousta prodávajících nasadí cenu příliš vysoko nebo naopak příliš nízko. Hodně vysoká cena však může odradit v rozhodování potencionálního kupce se o nabídku zajímat, a naopak u velmi nízké nabídky bude potencionální kupec přemýšlet, zdali není někde nějaký "háček".

Zkušený realitní makléř odhadne hladinu, při které se pomyslná cenová hladina láme a u nabídky prodeje by mohl případně klesat zájem – dokonce i v roce 2021, kdy poptávka převyšuje nabídku. Realitní makléři z REAL SPEKTRUM, a.s. vám zpracují odhad tržní ceny zdarma.

Prezentace a příprava nemovitosti
Každá nemovitost má svého kupce, lidé nakupují hlavně očima a první dojem se dá udělat jen jednou, proto dobře nafocené fotky jsou základem úspěchu.

Víte, co je homestaging? Je to příprava nemovitosti k nafocení atraktivních fotografií a zachycení nejlepšího dojmu z domu či bytu, kdy jde především o to, aby byl prodej pro prodávajícího finančně co nejvýnosnější. Homestaging může nejen urychlit prodej, někdy až o polovinu času, ale také může navýšit cenu nemovitosti až o 10 %.

Jakmile máte nafocené fotky, dalším důležitým krokem je umístění inzerátu. Inzerovat byste měli na nejnavštěvovanějších portálech. Dbejte na to, aby byl text inzerátu co nejvíce objektivní a věcný. Zaměřte se na přednosti domu, včetně jeho dispozic, lokality a občanské vybavenosti.

V oblasti realit jsou v poslední době také velkým trendem 3D prohlídky, kdy je umožněno zájemci prohlédnutí interiéru ze všech úhlů přímo z pohodlí domova.

Kde inzerovat?
REAL SPEKTRUM, a.s. inzeruje na 16 ověřených portálech. Díky tomu může oslovit velké množství zájemců a urychlí se tak nejen prodej, ale zároveň si prodejce může vybrat potencionálního kupce.

Tip: Realitní kancelář má navíc svoji bohatou databázi klientů, kterým nabídku rozpošle.

Jak si zorganizovat zájemce a prohlídky?
Když vám lidé začnou volat nebo psát a domlouvat si s vámi prohlídku, snadno se v tom můžete ztratit. Abyste se v prohlídkách zorientovali, je dobré si předem vypracovat systém třídění všech zájemců a prohlídek. K času prohlídky si zapište nejen jméno, telefonní číslo, ale i případné detaily z proběhlého hovoru a následné prohlídky.

Prohlídky u realitní kanceláře probíhají vždy po dohodě s majiteli nemovitosti v čase, který s prodávajícím hodí.

Komunikace se zájemci
Emoce a podvědomí mají větší sílu, než by člověk možná řekl. Před prohlídkou je vždy dobré si ujasnit, které věci otevřeně říct, a které si nechat pro sebe. Kupříkladu pokud se potencionálnímu kupci svěříte, že nemovitost prodáváte z důvodu finanční tísně, může kupující tlačit na případnou slevu.

Pozn.: Ještě, než se přistoupí k podepsání rezervační smlouvy, realitní makléř prověří zájemce v databázích jako je Centrální evidence exekucí ČR (CEE), Insolvenční rejstřík, Úřední deska soudních exekutorů, Hledané osoby Policií ČR, Centrální evidence exekucí SR a Register úpadcov na Slovensku, ke kterým má realitní kancelář REAL SPEKTRUM, a.s. přístup.

Rezervační smlouva
Prvním krokem ke zdárně provedenému prodeji je právě rezervační smlouva, která obsahově vymezuje dvě věci a to – co se prodává a za jakou cenu. Obsahem rezervační smlouvy by měl být standardně i výpis z katastru nemovitostí, list vlastnictví kupované nemovitosti. Jakmile má kupující podepsanou rezervační smlouvu, složí peněžní zálohu ideálně u nestranného subjektu. Tuto službu běžně nabízí i realitní kanceláře.

Obsah kupní smlouvy
Realitní kancelář REAL SPEKTRUM, a.s. má právní oddělení, ve kterém právníci sepíší bezchybnou kupní smlouvu přímo na míru a postarají se o podání návrhu na vklad tak, abyste byli co nejdříve majiteli dané nemovitosti. Pokud budete prodávat bez realitní kanceláře, pak si raději najměte právníka se specializací na realitní právo a nehledejte vzor kupní smlouvy na internetu, ušetří vám to spoustu času i starostí.

Úschova kupní ceny
Úschova kupní ceny zajišťuje, že peníze kupujícího budou u neutrální strany a ta je uvolní prodávajícímu jen v případě, kdy budou splněny všechny podmínky, které byly předem specifikovány ve smlouvě o úschově.

Jak prodat dům či byt s hypotékou
Důvody, pro prodej nemovitosti můžou být různé, ale ať už je důvod jakýkoli, pokud se tak člověk rozhodne a je na jeho nemovitosti hypotéka, není důvod k obavám. Prodej se může uskutečnit a v praxi to není žádný problém.

Daně z nemovitostí
Jakmile podáte daňové přiznání, Finanční úřad se dozví, že jste nemovitost prodali. Jediná daň, kterou musí fyzická osoba v roce 2021 odvést, je klasická daň z příjmu. Sazba daně z prodeje nemovitosti je 15 % ze zisku z prodeje. Pokud nemovitost vlastníte více než 10 let, pak jste osvobozeni od daně z prodeje nemovitosti.

Jaké dokumenty připravit k prodeji
Ze zákona může kupec po dobu pěti let od podpisu smlouvy nárokovat zpětnou slevu, pokud se objeví technické závady, o kterých se nevědělo nebo byly zatajeny, proto je dobré přiložit k prodeji i technickou zprávu.

K prodeji nemovitosti je také nutné předložit kupujícímu průkaz energetické náročnosti budovy. Tyto průkazy se evidují v databázi Ministerstva pro místní rozvoj a za nedodání hrozí pokuta 100 000 Kč.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Prodej nemovitosti s nájemníky má svá specifika Prodej nemovitosti s nájemníky má svá specifika





Jak přizpůsobit interiér bytu pro snadnější pronájem Jak přizpůsobit interiér bytu pro snadnější pronájem





Při pronájmu bytu nebo domu dejte na rady profesionálů Při pronájmu bytu nebo domu dejte na rady profesionálů





Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie





Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají Nových bytů je čím dál méně. Ceny dál stoupají



 

odebírat zprávy