Ceny bytů stále rostou. Ve kterých krajích zdražily za poslední rok nejvíce?

Ceny bytů stále rostou. Ve kterých krajích zdražily za poslední rok nejvíce?

15.1.2021 - Průměrná cena bytů vzrostla v prosinci meziměsíčně o dalších 70 000 Kč, vyplývá z aktuálních statistik realitního portálu RealityČechy.cz a Golem Finance. Oproti loňskému prosinci je nyní průměrná cena vyšší dokonce o necelých 440 000 Kč. Rozdíl mezi loňským a letošním 4. čtvrtletím činí 422 000 Kč. V procentuálním vyjádření meziroční nárůst průměrné ceny bytů v ČR činí 12,6 %.

Největší meziroční kvartální nárůst jsme zaznamenali v Libereckém kraji, kde průměrná nabídková cena vzrostla v 4. čtvrtletí meziročně z 2,17 na 3,1 mil. Kč, tedy o 42,8 %. Druhý nejvyšší růst byl v Jihočeském kraji (y/y 26,3 %) a Moravskoslezském kraji (y/y + 25,3 %). Naopak k nejmenšímu meziročnímu růstu cen došlo v Karlovarském kraji (2,2 %). Druhým a třetím regionem s nejmenším meziročním nárůstem byl trochu překvapivě Jihomoravský kraj a Praha. 
Meziroční srovnání cen bytů v krajích 2019-2020

Průměrný byt vyjde na 7,5násobek čistého příjmu české domácnosti
Z pohledu faktické dostupnosti bydlení je vedle ceny nemovitosti klíčový také příjem českých domácností. Za účelem monitoringu vztahu těchto dvou veličin jsme v roce 2009 sestavili index návratnosti bydlení, který poměřuje kolik čistých ročních příjmů musí průměrná česká domácnost vynaložit na pořízení bytu o průměrné ceně. 

Index návratnosti bydlení v prosinci v důsledku růstu cen vystoupal meziměsíčně o dalších 9 setin na 7,46. V meziročním srovnání je index dokonce o 0,25 bodu výše. "Průměrná česká domácnost nyní vynaloží na pořízení průměrného bytu zhruba 7,5násobek svého čistého ročního příjmu," říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se zabývá poradenstvím v oblasti financování bydlení.

Index návratnosti bydlení

Z pohledu regionů je situace o něco příznivější. Celorepublikový průměr je totiž částečně zkreslen daty z Prahy, kde index návratnosti bydlení aktuálně dosahuje 11,46. Nicméně Praha, Jihomoravský kraj a Karlovarský kraj jsou regiony, kde v meziročním srovnání došlo k poklesu indexu a tím tedy ke zlepšení návratnosti bydlení. V ostatních krajích v meziročním srovnání došlo k nárůstu a tím tedy i zhoršení. Medíánově se index v regionech pohybuje těsně nad 6 body.

Index návratnosti bydlení 2020/12
"Bohužel růst cen nemovitostí předpokládáme i v tomto roce. Růst je na jedné straně způsoben nedostatečnou nabídkou a na straně druhé minimum příležitostí pro zhodnocení volných peněz, silnou spekulativní poptávkou a v důsledku pandemie i zesíleným zájmem o stavební parcely, rodinné domy a rekreační nemovitosti," uzavírá Libor Ostatek z Golem Finance.

Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 letZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let


 

Dosedly hypotéky na úrokové dno?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Dosedly hypotéky na úrokové dno?




Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou, meziročně se zvedly o sedm procentZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou, meziročně se zvedly o sedm procent





Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy