Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Zvolte správnou úschovu peněz

Kupujete nebo prodáváte nemovitost? Zvolte správnou úschovu peněz

27.7.2020 - Mezi nejdůležitější změny v pravidlech poskytování realitních služeb patří regulace úschovy peněz při zprostředkování obchodu s nemovitostmi. Zlepšuje ochranu klientů, a to zvláště v případě úschovy peněz u realitních kanceláří.

Do platnosti nového realitního zákona, resp. zákona o realitním zprostředkování, byla úschova peněz u realitních kanceláří na první pohled jednoduchou záležitostí. Kupující na základě podpisu kupní smlouvy složil peníze na běžný účet realitní kanceláře a čekalo se na zápis do katastru nemovitostí. Bankovní účet realitní kanceláře však většinou nesloužil jen k úschově peněz, ale prováděly se jeho prostřednictvím běžné finanční transakce, jako je úhrada nákladů na pronájem kanceláří, mzdy, marketing a podobné. Vzhledem k tomu, že tyto transakce nebyly fakticky odděleny od finančních prostředků klientů, mohlo se stát, že v případě platební neschopnosti realitní kanceláře byly prostředky klientů použity na běžné náklady. A když se měly vyplatit prodávajícímu, najednou nebyla celá částka k dispozici.

Právě tomu nyní brání nový realitní zákon a dává pro úschovu prostřednictvím realitní kanceláře přísná a jasná pravidla, která zabrání zneužití finančních prostředků a ochrání obě strany kupního procesu.

Bankovní úschova
Bankovní úschova probíhá na jistotním, vázaném účtu a je považována obecně za nejbezpečnější variantu, i když nepatří mezi nejlevnější. Cena za úschovu se počítá většinou z objemu vložených peněz. Výhodou je, že se využití bankovní úschovy dá kombinovat s hypotékou.

Notářská úschova
Peníze jsou do úschovy notáře přijímány na základě žádosti. Podmínky notářské úschovy jsou uvedeny v protokole sepsaném se složitelem a příjemcem. Notář zde vystupuje jako třetí strana – správce. Peníze jsou z úschovy notáře vydány poté, co byly splněny dohodnuté podmínky, což je v tomto případě zapsání nového vlastníka do katastru nemovitostí. Pokud by k zápisu z nějakého důvodu nedošlo, peníze notář vrátí složiteli. Poplatky za notářskou úschovu jsou určeny odměnami, stanovenými státní vyhláškou.

Advokátní úschova
Zájemce o úschovu peněz sepíše s advokátem zvláštní dokument, například smlouvu schovací. Ta má podobné náležitosti jako notářská úschova. Nejvíce se liší v ceně za tuto službu. Existuje sice advokátní tarif, ale cena může být stanovena i smluvně. V případě advokátní úschovy jsou peníze, podobně jako u notáře, uloženy na oddělených účtech advokáta nebo advokátní kanceláře. Právě tak jako notáře, i advokáta chrání profesní pojištění, které tak ochrání i uschované finanční prostředky klientů.

Realitní úschova
Podle nového zákona může realitní kancelář poskytnout službu úschovy peněz, avšak pouze na písemnou žádost klienta. Smlouva o úschově musí být samostatná a v písemné formě. Novinkou je především, že každá úschova musí být vedena na samostatném účtu realitní kanceláře u banky či jiné finanční instituce v České republice. Banka musí být zároveň informována, že majitelem uschovaných peněžních prostředků je třetí osoba. Ta musí být bance patřičně identifikována. Peníze na takto zřízeném účtu nesmí být použity jinak, než na úhradu kupní ceny po splnění příslušných podmínek.

U realitních kanceláří se většinou za úschovu peněz nehradí žádný další poplatek. Ten je většinou zahrnut v provizi za zprostředkování obchodu s nemovitostí.

Úschova kupní ceny je v případě prodeje a nákupu nemovitosti pro obě strany významnou součástí celé transakce. Vždyť někdy klient do úschovy svěřuje své celoživotní úspory. Proto by forma úschovy peněz měla být vyjasněna již při podpisu smlouvy o realitním zprostředkování.  

Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti





Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchodZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchod





Realitní trh čekají změny. Co vše se v roce 2020 změní?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Realitní trh čekají změny. Co vše se v roce 2020 změní?


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy