Je lepší pronajmout byt vybavený, anebo prázdný?

Je lepší pronajmout byt vybavený, anebo prázdný?

3.4.2024 - Zdědili jste byt nebo jste ho koupili na investici a teď přemýšlíte, zda a do jaké míry ho pro nájemníky zařídit. Anebo raději ocení, když zůstane bez vybavení? Na první pohled se může zdát, že na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Každý nájemník chce přece něco jiného. My vás však vyvedeme z omylu.

Rozhodněte se podle typu nájemníka

Řešení je totiž opravdu snadné. „Buď byt zařiďte celý, anebo ho nechte nezařízený. Každou z variant však udělejte na sto procent. Zkrátka tak, aby budoucí nájemník jasně věděl, zda potřebuje svoje vybavení, nebo může přijít jen s kufrem osobních věcí,“ radí Dominik Ženatý, ředitel realitní kanceláře DOMA realitní makléři, která se pronájmem bytů dlouhodobě zabývá.

Záleží pouze na tom, jaké nájemníky ve svém bytě chcete. Vlastníte-li prostorný byt, který je vhodný pro rodinu s dětmi, je pravděpodobné, že takový nájemník si přinese vlastní vybavení. Pokud je váš byt ideální pro studenty, vyplatí se ho vybavit kompletně.

Zajímavostí je, že zvyklosti ohledně zařízení bytů k pronájmu se liší i podle země. Například v Anglii se byty a domy pronajímají vždy plně vybavené, zatímco v Německu jsou běžné i pronájmy bez kuchyňských linek či kachliček v koupelně. Pro Českou republiku žádný takový úzus neexistuje a záleží pouze na rozhodnutí majitele bytu.

Pokud byt vybavíte, dbejte na kvalitu

Jestliže se rozhodnete, že svůj byt k pronájmu zařídíte a vybavíte ho vším nábytkem, myslete na to, aby byl kvalitní. „Nepoužívejte starý nábytek, který vám zbyl. Důležité je, aby vybavení bylo plně funkční, udržované a ideálně sladěné do jednoho stylu,“ říká Dominik Ženatý.

Hezké a fungující vybavení ocení totiž nejen nájemník, který se ve vašem bytě bude cítit dobře, ale také vy sami. Odpadnou vám totiž starosti s průběžným pořizováním nových kusů, které začnou postupně odcházet.

Pronajmout lze i nezařízený byt

Pokud se rozhodnete do vybavení bytu neinvestovat, určitě to problém není. I nezařízený byt si najde svého nájemníka. Případně můžete nechat tuto otázku otevřenou a řešit ji přímo s konkrétním nájemcem.

Domluvíte-li se, že vybavení zařídíte vy, je rozumné navýšit nájemné o odpovídající částku. „U roční smlouvy doporučujeme klientům navýšení o 1/18 ceny vybavení,“ uvádí Dominik Ženatý. Jedná se o kompromis, který umožní nájemníkovi „odbydlet“ si část vybavení a majiteli zajistí finanční kompenzaci pro jeho budoucí využití.

Jak do toho zapadá kauce?

Co se týče kauce neboli jistoty, přizpůsobte ji vybavenosti bytu. Standardně se kauce pohybuje ve výši jednoho nájmu. U zařízených bytů se doporučuje zvýšit kauci na výši dvou měsíčních nájmů, aby pokryla případné poškození vybavení.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jaké _poplatky_hradi_vlastnik_bytu_a_jake_najemce

Jaké poplatky hradí vlastník bytu a jaké nájemce







Podvodne_pronajmyPodvodné pronájmy tahají z lidí peníze. Jak se nenechat napálit?







Jak_a_kdy_podat_danove_priznani_z_pronajmu_bytuJak a kdy podat daňové přiznání z pronájmu nemovitosti







Mate_spolubydliciho_musite_podat_danove_priznaniMáte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání







Komu_a_do_kdy_je_potreba_nahlasit_zmenu_trvaleho_pobytuKomu a do kdy je potřeba nahlásit změnu trvalého pobytu?





 

Lucie Hušková

odebírat zprávy