Rozvoj institucionálního bydlení v Česku nabírá na obrátkách

Rozvoj institucionálního bydlení v Česku nabírá na obrátkách

17.7.2023 - V Česku žije v nájmu kolem 3 milionů obyvatel. I když u starší generace stále převažuje touha po vlastnickém bydlení, generace mileniálů a Z takové představy o svém domově většinou nemá. Dosud však neměli z čeho vybírat, protože "klasickému" nájemnímu bydlení tak, jak ho známe dosud, chybí podstatná přidaná hodnota – vybavení, služby, zábava, obchody, a to přímo v areálu bytového projektu.

To vše jim nabízí institucionální bydlení, k němuž se začínají přiklánět i v Česku první velcí developeři. Institucionální bydlení, anglicky build to rent (BTR), je opakem běžné výstavby na prodej, která v Česku dosud naprosto převažovala. Spočívá v tom, že developeři neprodávají postavené domy, resp. nerozprodávají byty v nich do osobního vlastnictví, ale domy si ponechávají, a buď je sami provozují nebo je smluvně provozuje jiný k tomu určený subjekt. Vlastníky také často bývají specializované investiční fondy. Pro investory to znamená bezpečný způsob, jak dlouhodobě uložit peníze, protože o kvalitní bydlení bude zájem stále.

Nové dorůstající generace totiž mají jiné představy o budoucnosti a jiné priority, které se výrazně liší od starších generací. Například stěhování za prací nebylo dříve časté, člověk raději volil hůře placenou práci, pokud mohl zůstat v lokalitě, v níž vlastnil dům či byt. To se však mění. Mladí lidé chtějí cestovat, nehodlají se upnout na jednu lokalitu. Často pracují u zahraničních firem, a tak je může jejich profese na dlouhá léta zavést i na jiné světadíly. A co pak s vlastním bytem? Právě ti vítají tento typ bydlení. 

Institucionální bydlení však znamená něco víc, než jen pronájem kompletně vybaveného bytu. Domy jsou koncipovány tak, aby nabídly nájemcům také široké spektrum služeb ve společných prostorách. Samozřejmostí je recepce, která poskytuje různé služby včetně přebírání pošty, zajištění úklidu či drobné údržby. Běžně jsou v domech umístěny tělocvičny, prádelny, ale i různé drobné provozovny, prodejní automaty, obchůdky či kavárny.

Velkou výhodou je cenová dostupnost a flexibilita. Tyto byty se v ceně nájmu neliší řádově od běžných nájemních bytů. Jsou sice o něco dražší, avšak nájemce zase uspoří na zařízení bytu. Kauce bývá většinou jeden měsíční nájem a nájemce za sjednání bydlení neplatí žádné další provize a poplatky. Někteří mezinárodní institucionální vlastníci umožňují v rámci svých nemovitostí stěhování z jednoho bytu do druhého nejen v rámci jedné lokality, ale i do jiného města, či dokonce do jiné země. 

Podle Jana Vitvery, obchodního ředitele společnosti Home Portal, počty bytů v novostavbách, které jdou rovnou do nájmu, a nikoliv do prodeje, rostou každým rokem dvouciferným tempem. Mezi nejznámější projekty loňského roku patří Fragment společnosti Trigema v pražském Karlíně, projekt Loox Prosek od Creditas Real Estate, či elegantní nájemní bydlení v Plzni od MINT rezidenčního fondu. V letošním roce by se mělo na trh dostat zhruba 800 nových bytů v nájemních projektech od pěti developerů. 

Dobré zkušenosti s institucionálním bydlením mají ve Velké Británii. V roce 2008 zahájila společnost Quintain stavbu bytového projektu Wembley Park v Londýně, avšak kvůli nízkému zájmu o koupi bytů projekt přepracovala na nájemní, což se ukázalo jako velmi úspěšné řešení. Od té doby vznikly ve Velké Británii desítky projektů nájemního bydlení a staly se důležitým investičním segmentem. V posledních patnácti letech se institucionální nájemní bydlení rozvíjí také například ve Finsku. Zuzana Chudoba z BTR Consulting soudí, že k podobnému rozmachu institucionálního nájemního bydlení dojde během následujících tří až pěti let i v Česku.

Pronájem byl pro Čechy spíše "chudou příbuznou" vlastnického bydlení. Ovšem časy se mění. Institucionální bydlení nabízí méně starostí a podstatně více flexibility, služeb a více kvality. A právě to zřejmě lidem v běžných pronájmech chybělo. Svědčí o tom vzrůstající zájem o tento typ bydlení.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Projekty sdíleného bydlení získávají podporu i v ČRProjekty sdíleného bydlení získávají podporu i v ČR







Projekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapuProjekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapu







Housing First – cesta k normálnímu bydleníHousing First – cesta k normálnímu bydlení







Kupujete byt? Zajímejte se, jak SVJ řeší dluhy spoluvlastníků vůči SVJKupujete byt? Zajímejte se, jak SVJ řeší dluhy spoluvlastníků vůči SVJ







Osobní vlastnictví, družstevní nebo raději v majetku firmy? Typ vlastnictví výrazně ovlivňuje cenu nemovitostiOsobní vlastnictví, družstevní nebo raději v majetku firmy? Typ vlastnictví výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy