Kupujete byt? Zajímejte se, jak SVJ řeší dluhy spoluvlastníků vůči SVJ

Kupujete byt? Zajímejte se, jak SVJ řeší dluhy spoluvlastníků vůči SVJ

27.6.2023 - I když meziročně poklesl v Česku počet exekucí o zhruba 8 tisíc, stále ročně soudy rozhodují o více než 700 tisících exekucích. Každý rok také přibývá zhruba 30 tisíc nových insolvenčních řízení. Mnoho občanů v exekuci vlastní byty v osobním vlastnictví, které jsou součástí SVJ. Je velmi pravděpodobné, že pokud se dostanou do tíživé situace, nebudou plnit ani své závazky vůči SVJ. Novela občanského soudního řádu z konce roku 2017 však dala SVJ možnost, jak získat peníze zpět.

Ve společenství vlastníků jednotek se nachází v současné době v současné době zhruba více než 1,5 milionu bytů. Mezi takovým množstvím se vždy najdou nezodpovědní spoluvlastníci, kteří nehradí příspěvky do fondu oprav, na správu domu, vodné, stočné, teplo, osvětlení společných prostor či nepřispívají dle usnesení shromáždění na další potřebné úpravy domu. Donedávna se proto stávalo, že řádní členové SVJ doplatili na dlužníky. Zvláště když je společenství neupomínalo a nechalo situaci zajít tak daleko, až byla na spoluvlastníka uvalena exekuce. Ani pak nemuselo SVJ získat peníze zpět.

Pokud dlužník své závazky dobrovolně nesplatil a jiný majetek neměl, muselo totiž SVJ nejprve prostřednictvím soudu získat tzv. exekuční titul, resp. možnost připojit se k věřitelům a domáhat se dluhu. Ale ani tehdy nemělo jistotu, že na něj v dlouhém zástupu věřitelů dojde.

Ovšem po novele zákona se SVJ stalo upřednostněným věřitelem. Exekutor, který vede exekuci, má povinnost na konání dražby upozornit v dražební vyhlášce. SVJ pak může svou pohledávku přihlásit do...

...kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní stáhnout zdarma

realityčechy_202306

Jindra Svitáková

odebírat zprávy