Při koupi nemovitosti přímo od developera můžete ušetřit

Při koupi nemovitosti přímo od developera můžete ušetřit

15.6.2023 - Trh s nemovitostmi zažívá v letošním roce ochlazení, a to především vinou rostoucích úrokových sazeb a přísnějších podmínek pro čerpání hypoték nastavených Českou národní bankou. Také proto začaly starší nemovitosti zlevňovat. To ovšem nelze čekat u nových projektů, které zasáhlo kvůli energetické krizi a vzrůstající inflaci zdražování stavebních materiálů i služeb. Přesto lze při koupi nemovitosti ušetřit. Developeři totiž nabízejí stále častěji různé bonusy.

Podle webu Home Portal, který zanalyzoval kupní smlouvy více než čtyřiceti developerů, dnes developeři masivně ustupují od cenových a inflačních doložek. Inflační doložky řeší nárůst cen většinou jednou za rok, a to poté, co Český statistický úřad zveřejní oficiální čísla inflace za uplynulý rok. Podobné je to s cenovými doložkami, které sice nenavazují na míru inflace, ale zohledňují jiné indexy, například index nákladů stavební výroby, který také zveřejňuje Český statistický úřad.

Konec inflačních doložek je nablízku

Zatímco před rokem měla inflační nebo cenovou doložku více než čtvrtina smluv, tak dnes je to méně než pět procent, a i ty tržním tlakem možná časem zmizí.

"Jedná se o dobrou zprávu pro kupující, protože se nemusí strachovat, jak s podepsanou kupní smlouvou před dokončením výstavby zamíchá inflace. Ta totiž může za rok 2022 dosáhnout až 16 %. Někteří developeři navíc využívali i cenových doložek, protože ceny vybraných stavebních materiálů rostly až o 60 %," říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Místo slev pobídky a vouchery

Developeři nemají u novostaveb často možnost slev, a tak volí jinou formu, jak motivovat kupující, aby se rozhodli pro koupi jejich nemovitosti. Jsou to především různé pobídky pro kupující. Home Portal posoudil nabídky 102 developerů, přičemž 58 % z nich pobídky využívá.

"V současné situaci vysokých úrokových sazeb a propadu hypotečního trhu kupují nemovitosti zejména zájemci s připravenou hotovostí. Kdo v nynější situaci jde kupovat novostavbu, má teoreticky silnou pozici pro vyjednávání," říká Jan Vitvera.

Úplně nejčastější pobídkou (44 %) je parkovací místo zdarma, anebo s velmi výraznou slevou. Následují dle oblíbenosti příspěvky na fit-out, a to zejména kuchyně zdarma (19 %), a dále různé vouchery na vybavení, často i v řádu statisíců korun (7 %).

Při koupi nemovitosti přímo od developera můžete ušetřit

Dotované hypotéky, výjimečně sleva z kupní ceny

Zajímavým nástrojem jsou dotované hypotéky (14 % oslovených developerů), které pro kupujícího znamenají slevu z kupní ceny i přes to, že se nemovitost ceníkově nezlevnila. Praxe je taková, že klient, který koupí u developera byt na hypotéku, bude po dohodnutou dobu (například dobu běžné fixace hypotéky – dva nebo tři roky) ze svých prostředků splácet nižší splátku hypotéky, než by mu běžně vypočetla hypoteční banka. Takže se například z šestiprocentní úrokové sazby dostane o tři i více procent níže. Rozdíl totiž pokryje z příspěvku, který mu jednorázově vyplatí na jeho hypoteční účet developer.

Poslední, ale spíše výjimečnou nabídkou developerů, je sleva z kupní ceny. Tu si ale mohou dovolit jen ti největší, a často pouze tehdy, pokud klient složí větší část hotovosti při podpisu smlouvy. Stále totiž pokračuje růst cen stavebních materiálů, energií, a tím se zvyšují i celkové náklady na realizaci projektu.  

Investice do nemovitosti je v každém čase dobrou volbou. Nejinak je tomu i nyní. Pokud navíc klient využije některou z pobídek developera, bude jeho koupě ještě efektivnější.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy