Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?

Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?

25.3.2022 - Bydlení v kontejnerech je poměrně novou zajímavou alternativou bydlení v klasických rodinných domech. Lidé si kontejnerové bydlení oblíbili především pro pevnost a odolnost základního materiálu, relativní cenovou dostupnost a rychlou realizaci. Dalšími výhodami je možnost postupného zvětšování prostoru k bydlení a nenáročnost údržby.

Kontejnerové bydlení se zabydluje i v Česku
Ze zahraničí k nám vtrhly kontejnery, z nichž se skládají rodinné domky jak puzzle. Na začátku stačí jeden kontejner pro startovací bydlení a jak se rodina rozrůstá, mohou se napojovat další kontejnery, a to jak do šířky, tak do výšky, pokud se s tím ovšem dopředu počítá. Modularita je velkou výhodou kontejnerového bydlení. Druhou je cena, podle nabídek může být stavba o 25-40 % levnější než domy z klasických materiálů.

Jaké jsou výhody a nevýhody stavby z plechových kójí?
Kontejnery jako takové určitě znáte. Používají se na přepravu materiálů a zboží z jednoho konce světa na druhý. Ale nejen to. Již desítky let se také využívají například jako kanceláře, šatny či dočasné ubytovny na různých stavbách a v dalším prostředí, kde není možné a nezbytné stavět klasické domy.

Některé kontejnerové domky lze přemisťovat z místa na místo. Pro jeden kontejner stačí zapuštěné patky, na které se postaví. V tom případě jej lehce přemístíte a k jeho postavení nepotřebujete stavební povolení. Je to stejné jako s mobilheimem. Ovšem pokud se rozhodnete pro domek o více blocích, mobilita se už nevyplatí. Právě tak v případě, že se rozhodnete pro takový typ stavby, že bude zapotřebí ji spojit se zemí.

Kontejnerové domy se pyšní ekologičností. Někteří hovoří o recyklaci, ovšem ve skutečnosti je to spíš upcyklace – využití věci na jiný účel, než byl původní. O ekologičnosti v souvislosti s materiály pak lze hovořit těžko. Kontejnery jsou vyráběny z oceli, hliníku a vláken vyztužených polymerem.

Jak se kontejner vybírá a upravuje
Většinou jde o skladovací kontejner, který je výhodnější než přepravní. Ten totiž bývá podstatně opotřebenější. Když desetkrát přeplave svět, jeho kvalita bude vzhledem k manipulaci a přepravě menší než kontejneru, který stojí někde na nádraží a pouze se z něj zboží vykládá a nakládá, nebo slouží jako kancelář stavbyvedoucího.

Kontejner je tedy každopádně základní nosnou konstrukcí, do níž se vyřežou otvory pro okna a dveře, kontejner se zaizoluje, postaví se vnitřní příčky a provedou rozvody sítí. Nakonec se interiér a případně i exteriér dle dohody se zákazníkem obloží. Takto dokončený dům se převeze na pozemek a položí na betonové patky.

Jak si poradit s exteriérem a interiérem
Stavbu z plechových kvádrů mnoho obyvatel rádo přiznává, a tak domy zvenku ničím dalším neoplášťuje. Prostě je to moderní. Domek ale může být obložen třeba dřevem a rázem získává na pohled charakter dřevostavby.

Vytápění se řeší většinou formou elektrických přímotopných konvektorů, ale mohou být instalována také krbová kamna, podlahové topení nebo topení pomocí stropních sálavých panelů. Ostatní vnitřní výbava je už záležitostí zákazníka a výrobce nabídne škálu různých zařizovacích předmětů ve více cenových hladinách, z nichž lze vybírat.

Výhodou je cena a rychlost stavby
Největší výhodou je pořizovací cena, která je oproti klasickým stavbám podstatně nižší. Jde ovšem také o velikost a provedení. Jednoduchý domek o ploše 30 m2 tvořený jedním blokem vyjde na něco přes půl milionu korun. Za milion a čtvrt lze pak získat domek o velikosti 3+kk na ploše 60 m2. Realizace většinou netrvá déle než osm týdnů.

Na tento typ stavby lze čerpat u některých bank hypotéku. Ne všechny banky musí vyhovět. Každopádně je v případě poskytnutí hypotéky nutné, aby stavba byla napevno spojena se zemí, čímž jednak odpadá výhoda její případné mobility, a také je třeba mít na tuto stavbu stavební povolení.

Bydlení v obytném kontejneru má své klady a zápory, právě tak jako například bydlení v mobilheimu. Předností je určitě rychlost a nízká cena stavby, a dále i nízké náklady na provoz a údržbu.

Bydlení v kontejneru

Bydlení v kontejneru

Bydlení v kontejneru

Bydlení v kontejneru

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?







Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?







Netradiční bydlení v mobilních domechNetradiční bydlení v mobilních domech







Je možné postavit chatu v lese?Je možné postavit chatu v lese?







Jak udělat z chaty rodinný důmJak udělat z chaty rodinný dům






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy