Hypoteční trh zpomalil. Ale zatím jen v porovnání s loňským rokem

Hypoteční trh zpomalil. Ale zatím jen v porovnání s loňským rokem

14.3.2022 - V únoru bylo podle dnes zveřejněných dat České bankovní asociace poskytnuto tuzemskými bankami 6 208 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční pokles o 44 %. Také celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně klesl. Tentokrát o 38,6 % na 19,69 mld. Kč. V součtu se zajištěnými úvěry stavebních spořitelen tuzemští poskytovatelé poskytly v únoru 7 890 úvěrů v celkovém objemu 25,1 mld. Kč.

Únorová čísla potvrzují naše dřívější očekávání znatelného meziročního poklesu. Loňský rok však byl co do počtu i objemu sjednaných hypoték extrémní. Pokud aktuální data porovnáme s výsledky v letech 2018–2020 je zřejmé, že letošní výsledky se stále ještě drží vysoko nad dlouhodobým průměrem. Navzdory poklesu poptávky průměrná výše sjednaných hypoték neustále roste. V únoru tento ukazatel meziročně vzrostl o 279 000 Kč. Průměrná výše hypotéky činila v únoru 3,172 mil. Kč.

Realizační sazby rychle dobíhají sazby nabídkové
Průměrná úroková sazba v únoru sjednaných hypoték vzrostla podle dat Hypomonitoru meziměsíčně o dalších 46 setin procentního bodu na 3,87 %. Tento ukazatel je však ve velkém zpoždění za vývojem nabídkových sazeb. Index GOFI 70 v únoru vystoupal na 4,60 %. Průměrná úroková sazba v únoru rozjednaných hypoték podle našich dat činila 4,21 % (index GofiReal).

Realizační sazby hypoték

Jak se budou sazby vyvíjet dál?
Při predikci budoucího vývoje úrokových sazeb vycházíme z vývoje ceny peněz na mezibankovním trhu, které do jisté míry ovlivňují i rozhodnutí ČNB o nastavení základních úrokových sazeb. Situace na trhu je však důsledku posledních událostí velice dynamická a ČNB bude muset na konci měsíce ve svém rozhodnutí zohlednit další nové očekávatelné inflační tlaky související s vyhrocenou situací na Ukrajině a rostoucími cenami energií. Sazby ČNB tedy s velkou pravděpodobností dál porostou a s nimi s velkou pravděpodobností i ceny hypoték.

Luboš Svačina

odebírat zprávy