Víte, co vlastníte? Při převodu je třeba mít jasno

Víte, co vlastníte? Při převodu je třeba mít jasno

11.7.2019 - Při prodeji nemovitosti je třeba mít naprosto jasno, co vše k předmětu převodu patří. Kvalitní kupní smlouva je to nejdůležitější, a to jak pro kupce, tak pro prodávajícího. Podle informací realitních makléřů se stává poměrně často, že prodávající zapomene například s bytem prodat sklep či podíl na nebytových prostorách v domě, nebo s domem polnosti, které k němu náleží.

Může se pak stát, že katastr nemovitostí zamítne návrh na vklad a prodej se protáhne i o několik měsíců, než vše uvedete do pořádku. Nebo prodáte svůj byt, ale zůstane vám podíl na nebytových prostorách. A chyba je na světě, protože z tohoto podílu musíte uhradit daň z nemovitosti. Ale když nebudete vědět, že jste spolu s bytem podíl na nebytových prostorách neprodali, daň samozřejmě neuhradíte a pokuta vás nemine. Proto raději vše před prodejem pečlivě zkontrolujte a zmapujte.

Jak na to, aby vše bylo v pořádku
V první řadě je třeba, abyste měli doma uložené veškeré smlouvy, kupní a darovací, a tzv. nabývací tituly, které dokládají váš nemovitý majetek. Mohli jste ho získat v privatizaci obecních domů, ale také při restitucích a podobně.

Jestliže si nejste jisti, zda máte své reality dostatečně zmapovány, zajděte na příslušný katastrální úřad a požádejte o výpis úplného přehledu vlastnictví. Tento výpis není dostupný on-line. Je třeba zaplatit správní poplatek a poté získáte seznam všeho, co vlastníte. Když budete mít v ruce seznam, můžete si vyžádat jednotlivé listy vlastnictví. V nich najdete informace o všech svých nemovitých věcech, případných podílech na nich a další podrobné informace, které list vlastnictví obsahuje.

Když vlastníte nebo kupujete chalupu či rodinný dům
U samostatného rodinného domu je to poměrně jednoduché. Jestliže v minulosti nebyly problémy s vlastnictvím pozemku, vlastníte stavbu a pozemek, na němž stavba stojí, včetně pozemku okolního, který bývá zpravidla nějak ohraničen.

Jestliže kupujete rodinný dům na venkově, mohou k němu patřit polnosti, lesy a pozemky, které původní majitel nabyl v rámci restitucí. Často to jsou výseky v dnes rozlehlých lánech a bývají rozdrobeny v okolí obce. Pokud se dům převádí i s těmito pozemky, opravdu pečlivě je třeba pohlídat, aby byly všechny uvedené v kupní smlouvě.

Když máte byt v osobním vlastnictví
Jako vlastník bytové jednotky máte vždy podíl na společných částech bytového domu, které nejsou vyčleněny jako samostatné jednotky. To jsou například společné chodby, schodiště, plášť domu, výtah a podobně. K tomu ještě můžete mít podíl na samostatných nebytových jednotkách v domě, jako jsou prádelny, kanceláře, sklepy nebo sklady.

Ale můžete být také spoluvlastníkem jiné bytové jednotky. To se stávalo v případech, že transformace proběhla formou ustanovení bytového družstva. Někteří nájemníci nechtěli stát členy, a tak družstvo si jejich bytové jednotky rozdělilo podílem mezi družstevníky. Při převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví potom družstvo společně s bytem převedlo členovi družstva i podíl na těchto společných bytech.

Také nezapomeňte že i jako vlastník bytu můžete být majitelem pozemků. Běžné je spoluvlastnictví pozemku pod domem, ale často jsou to i pozemky v okolí domu.

Ať jste na straně kupujícího nebo prodávajícího, vše si pečlivě zkontrolujte před podpisem kupní smlouvy. Předejdete tak případným nedorozuměním, oddálení koupě či pokutám za neuhrazení správné daně z nemovitosti.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy