Poptávka po nových bytech se zvyšuje

Poptávka po nových bytech se zvyšuje

9.7.2015 - Oživení rezidenčního trhu nejvíce zaznamenávají developeři v hlavním městě. Nárůst poptávky po nových bytech v Praze je o téměř sedm procent. Obecně pak za rok 2015 poptávka vzrostla o 2,2 procent.

Zlepšující se ekonomická situace a zároveň výhodné ceny nemovitostí, které se stále drží až o třetinu níž než před sedmy lety, lákají ke koupi spíše větších bytů. "Stoupající oživení trhu v roce 2015 cítíme na větším zájmu klientů primárně o byty 3+kk a 4+kk rodinného charakteru. Poptávka po velkých bytech je nejsilnější hned při zahájení prodejů, nejvíce kupující zajímají byty 4+kk se zahradou a levnější byty 4+kk v patrech. Během výstavby a s jejím koncem pak vzrůstá zájem o menší byty 3+kk a také byty 2+kk,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Nejčastějšími zájemci o novostavby jsou rodiny a mladé páry. Kromě velikosti bytu je zajímá především umístění nemovitosti. Velkou roli hraje dostupnost do centra, ale také bezpečnost dané lokality a občanská vybavenost v okolí. Při výběru novostavby je důležitým faktorem pohodlí. Kupci často nechtějí trávit čas rekonstrukcemi starších nemovitostí. Zároveň rádi zasahují do vzhledu budoucího bydlení, tudíž je pro ně lákavé investovat do ještě nedokončené výstavby. Mohou pak vybrat dle svého vkusu obklady, podlahy a další.

Nízké úrokové sazby bank a výhodné ceny bytů přímo vybízejí k investici, ať už do vlastního bydlení nebo k uložení a zhodnocení financí. Spolu se sílící poptávkou po nových bytech se navyšuje také jejich pořizovací cena i úroky hypoték. V následujících letech se očekává růst cen nemovitostí a to nejen v závislosti na zvyšující se poptávku, ale především na rostoucí ceny stavebních materiálů a pozemků. Developeři ale neočekávají, že by zvyšující se ceny měli velký dopad na stoupající křivku poptávky po novostavbách.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy