Převažují investice do kancelářských prostor. Zájem o skladové reality teprve přijde

Převažují investice do kancelářských prostor. Zájem o skladové reality teprve přijde

4.8.2014 - Celkové investice do komerčních nemovitostí v prvním pololetí letošního roku dosáhly částky téměř 640 milionů EUR. Jedná se o 64% navýšení oproti stejnému období roku 2013. V prvním čtvrtletí byly uskutečněny prodeje za 430 milionů EUR. Tak jako v předešlých letech i v prvním pololetí se nejvíce investovalo do kancelářských budov.

První kvartál přinesl změnu majitele u administrativních komplexů Qubix, Florenc Office Centre, Arbes, Praha City Centre či Havlíčkova Plaza. Mezi nejvýznamnější transakce druhého čtvrtletí jsou pak zařazeny kancelářské budovy City Tower, Burzovní palác a Balabenka. Zvýšení investic zaznamenaly také segmenty maloobchod, hotelnictví a retail parky.

Podle Prague Research Forum bylo během letošního druhého čtvrtletí dokončeno v Praze sedm kancelářských prostor o celkové výměře 73 300 m². Nejvýznamnějšími dokončenými projekty jsou City West (24 100 m²), River Gardens (22 100 m²) a Forum Karlín (9 500 m²). V druhé polovině letošního roku se plánuje dokončit dalších 103 600 m², mezi nimi BB Centrum Delta (32 500 m²), ArtGen (22 900 m²) či The Blox (16 300 m²). Celkem by tak v Praze v roce 2014 mělo vzniknout až 180 700 m², což představuje nejvyšší výsledek od roku 2008. Ve druhém čtvrtletí letošního roku začala výstavba budovy Palác Národní (7 600 m²) a rekonstrukce Sweerts-Šporkovského Paláce (7 000 m²).

Logistické služby jako atraktivní segment
Společnost DTZ předpokládá, že do konce roku 2014 značně posílí zájem investorů o skladové a průmyslové nemovitosti. "Velcí investoři získali v poslední době nový kapitál formou joint inventure či rekapitulací. Koupě logistického portfolia tak představuje jednu možnost, jak finance investovat – portfolia nabízí potřebnou diverzifikaci rizik," řekl Ryan Wray, vedoucí oddělení investic DTZ.

Logistický trh nabízí investorům velmi dobré výsledky, nízkou míru neobsazenosti, limitovanou výstavbu realizující se převážně na základě předpronájmu a stabilní nájemné. Při porovnání s ostatními segmenty lze rovněž logistické reality označit za vysoce výnosné. Významný faktor, který působí na růst logistických služeb, je zvyšující se domácí poptávka a online nakupování, což s sebou přináší značné nároky na skladování a dopravu.

Markéta Szarowská

odebírat zprávy