Rezidenční development na vzestupu. Kde se staví nejvíce?

Rezidenční development na vzestupu. Kde se staví nejvíce?

3.8.2014 - Rok 2008 představoval pro české stavebnictví vrchol své konjunktury, další roky už zaznamenávaly pokles. V analýze Českého statistického úřadu (ČSÚ) je uvedeno, že v roce 2013 poklesl index stavební produkce o 6,7 %. Příznivé klimatické podmínky s nízkou srovnávací základnou roku 2013 přispěly ke zlepšení v období od ledna do května letošního roku, kdy index stavební produkce vzrostl o 5,9 %. Nicméně i přes tento fakt se stavebnictví stále nachází přibližně 35 procent pod úrovní z roku 2008. Jedna část našeho stavebnictví ale vykazuje pozitivní údaje, a tou je rezidenční development.

Kolektivní data společností Ekospol, Skanska a Trigema uvádějí, že se v Praze v letošním druhém čtvrtletí prodalo 1 500 nových bytů. Jedná se o 30% nárůst oproti stejnému období loňského roku. Celkově se zde i s prvním čtvrtletí prodalo 2 850 nových bytů, což představuje meziroční zvýšení o 20 %. Dalších 6 600 bytových jednotek je připraveno k prodeji.

Vývoj trhu zhodnotil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol: „Situace v Praze je zřetelně stabilizovanější než ve zbytku země a v rezidenčním developmentu se projevuje pozitivní vliv nízkých úroků u hypoték a pokračující zájem lidí o pořízení vlastního bydlení.“ V červnu letošního roku klesly úrokové sazby u hypotečních úvěrů na 2,76 %. Předpokládá se jejich další snížení.

Vývoj stavebnictví: Praha, Brno a jinak nic
Stavební práce uskutečněné v roce 2013 dosáhly podle analýzy ČSÚ částky 397,5 miliard korun, z toho 219,5 miliard korun připadlo na firmy s více než 20 zaměstnanci. Většina prací byla vykonána na nových výstavbách, rekonstrukcích a modernizacích, zhruba čtvrtina připadla na opravy a údržbu. Pokud se podíváme na regionální rozdělení a pouze na firmy s více než 20 zaměstnanci, tak nejvíce se prostavělo v Praze (47,3 mld. Kč, tedy 22 %), následně potom v krajích Jihomoravském (25,7 mld. Kč, 12 %) a Moravskoslezském (23,2 mld. Kč, 11 %).

Výše uvedené údaje potvrzuje i Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema: „Jedinou další lokalitou, mimo Prahu a Středočeský kraj, kde se v oblasti bytové výstavby něco děje, je Brno a okolí. V ostatních regionech jsou čísla tak nízká, že je ovlivní i jeden větší projekt, a nejsou tak relevantní.“ Dále dodal, že v Brně je v současné době k dispozici 500 volných bytů.

Je pozitivní, že stát začal masivněji podporovat trh veřejnými investicemi. V tomto trendu je však podle odborníků ještě potřeba setrvat minimálně rok či dva, aby se zotavilo nejen stavebnictví, ale celý realitní trh.

Markéta Szarowská

odebírat zprávy