Při koupi bytu řešte i společné a úložné prostory

Při koupi bytu řešte i společné a úložné prostory

17.5.2017 - Při nákupu nemovitosti je třeba si uvědomit, že byt netvoří jen jeho samotná výměra. Patří k němu i společné prostory, jež budete užívat. A to nejen ty úložné, které zprvu řeší jen málokdo. Garáž a parkovací stání jsou samostatnou kapitolou. Podívejme se podrobněji, co všechno znamenají společné prostory a jak vám mohou být užitečné.

Ke společným prostorám patří nejen vchody, chodby, výtahy a schodiště, ale i místa, kam se běžně nepodíváte. Podrobně je vyjmenovává zákon č.  72/1994 Sb., § 2, písmeno g.) Jsou to "části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, vzduchotechniky, výtahy, hromosvody, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům; dále se za společné části domu považují příslušenství domu (například drobné stavby) a společná zařízení domu (například vybavení společné prádelny)".

Sklepní kóje
Většina zájemců o bydlení by byt bez sklepa nekoupila. Do sklepa se neukládají jen zavařeniny, ale i sezónní věci a sportovní vybavení, kola, lyže, helmy, kočárky, krabice od spotřebičů, které byste mohli využít při reklamaci. V některých bytových domech jsou stále funkční kolárny nebo kočárkárny, nicméně sklepní kóje má jednoznačnou výhodu – klíče máte pouze vy, kdežto u kolárny se musíte spoléhat na to, že poctivě zamykají také ostatní obyvatelé domu. Proto ve společných prostorech nenechávejte příliš cenné věci. Pokud je někdo méně zodpovědný, můžete snadno ne vlastní vinnou přijít třeba o kola za desítky tisíc.

Balkóny a lodžie
Na balkóně či lodžii můžete mít posezení na čerstvém vzduchu. Balkón ocení ti, kteří neplánují pořídit sušičku – za pěkného počasí tady sušíte prádlo, dáte sem spát miminko v kočárku. Pěstitelé využijí tento prostor pro potěchu oka nebo k pěstování zeleniny, ne nadarmo se některé plodiny označují jako "balkonové".  A v době adventu zde uskladníte vánoční stromeček. Pokud kupujete byt s balkónem, podívejte se, jaký je povrh podlážky – zda půjde dobře udržovat a zda má správný sklon do odtokového kanálku. U starších domů vyzkoušejte, jestli je zábradlí dost vysoké, pevné a nevydroluje se. I lodžie jsou různé – některé zasklené, jiné otevřené nebo spojující i dvě místnosti. Stanou se tak nezanedbatelnou extenzí vaše bytu do venkovního prostoru. 

Zahrádka
Komu balkónová zahrádka nestačí, může koupit k bytu také několik metrů čtverečních pozemku, který k domu přiléhá, případně podíl na předzahrádce. S touto nabídkou se setkáte nejen u starší zástavby, ale i u novostaveb. U luxusnějších projektů lze najít i terasy.

Společné a úložné prostory mimo byt budou nedílnou součástí vašeho nového bydlení. Před tím, než se rozhodnete byt pořídit, zhodnoťte jejich stav a možnosti, jakými naplní vaše potřeby.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy