Hypotéky se v lednu posunuly blíž k 5 procentům. Co se sazbami udělá zítra ČNB?

Hypotéky se v lednu posunuly blíž k 5 procentům. Co se sazbami udělá zítra ČNB?

2.2.2022 - Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla v lednu o dalších 26 bazických bodů, jak vyplývá z aktuálních dat společnosti Golem Finance. Zatímco v prosinci banky nabízely hypotéky v průměru se sazbou 4,15 %. V lednu hodnota titulního indexu Gofi 70 již vystoupala na 4,41 %.

Index Gofi 70, jak už z názvu vyplývá, monitoruje napříč celým trhem nabídkové sazby hypotečních úvěrů v pásmu LTV do 70 %. V případě hypoték poskytovaných na více než 80 % hodnoty nemovitosti (LTV nad 80 %) jsou sazby i nadále zhruba o polovinu procentního bodu vyšší. Index Gofi 85 v lednu vzrostl o 25 bps. na 4,89 % a index Gofi 90 aktuálně dosahuje 4,94 %.

Realizační sazby jsou už také nad 4 procenty
Kromě nabídkových sazeb rostou samozřejmě i úrokové sazby reálně sjednávaných hypoték, které monitorujeme prostřednictvím našeho indexu GofiReal. Index GofiReal vzrostl v lednu meziměsíčně o 21 bps na 4,1 %. Trhem respektovaný Fincentrum Hypoindex se na tuto hodnotu dotáhne v následujících měsících.

Průměrné realizační sazby hypoték 2020 - 2022

ČNB zvýší sazby minimálně o 0,5 p.b.
"Banky jsou nyní ve stavu očekávání, jakým způsobem rozhodne o úrokových sazbách ČNB. Trh v tuto chvíli očekává navýšení o 0,5 - 0,75 p.b. Ačkoliv trh již navýšení sazeb ČNB do jisté míry započítává do svých kalkulací, domníváme se, že další navýšení sazeb bude minimálně krátkodobým impulzem pro růst ceny zdrojů, z kterých banky financují své úvěrové aktivity a následně tedy bohužel dojde i k navýšení nabídkových sazeb hypoték. Průměrná nabídková sazba v lednu vzrostla meziměsíčně o 26 bps. na 4,41 %. Po navýšení sazeb ČNB očekáváme, že se sazby hypotéky ještě více přiblíží 5procentní hranici," říká Luboš Svačina z Golem Finance.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Růst hypotečních sazeb ochlazuje zájem o hypotékyRůst hypotečních sazeb ochlazuje zájem o hypotéky







Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…







Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?







Rekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixaceRekordní růst hypotečních sazeb. Nejvíce zdražují krátké fixace







Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?Česká národní banka zpřísňuje pravidla poskytování hypoték. Co vše se změní?





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy