Hypoteční horečka pokračuje a sazby rychle rostou

Hypoteční horečka pokračuje a sazby rychle rostou

16.6.2021 - V květnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 12 984 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 109,3 %. Také celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl. Tentokrát o 146 % na 40,555 mld. Kč.

"Květnové výsledky potvrzují nebývalý zájem o hypotéky, ale i refinancování dříve poskytnutých hypoték. Příčin této extrémní poptávkové vlny je více. Na jedné straně je to obrat ve vývoji úrokových sazeb, ke kterému došlo na přelomu roku, takže lidé se snaží vyřídit si hypotéku za co nejlepších podmínek, než "bude pozdě". Vedle toho je to velký hlad po nemovitostech, jako jedné z forem bezpečného uložení volných peněz a v neposlední řadě se na rekordních objemech podepisuje růst cen nemovitostí a s tím i růst průměrné půjčené částky," komentuje květnové výsledky Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Průměrná výše hypotéky v květnu sice po dlouhé době meziměsíčně mírně poklesla na 3 123 485 Kč, v meziročním srovnání je však tento ukazatel o 465 000 korun výše.

Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou minulostí
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla o 8 setin procentního bodu na 2,06 %. "Nárůst sazby nad 2 procenta byl předvídatelný. Nabídkové sazby měřené indexem GOFI 70 tuto hranici překonaly již v únoru a nyní je index GOFI 70 již na 2,31 %. A sazby bohužel nepřestávají růst ani v červnu. Jen v tomto měsíci zvýšila své sazby Hypoteční banka, Moneta Money Bank, UniCredit Bank, Česká spořitelna a Air Bank i Fio banka,"  říká Libor Vojta Ostatek.

V součtu od začátku roku banky poskytly hypotéky za 179,3 miliardy korun a stavební spořitelny, které v uplynulém měsíci zaznamenaly rekordní objem sjednaných úvěrů (11,2 mld. Kč), přidaly dalších 44 miliard. Celkově tedy již banky a spořitelny letos na bydlení rozpůjčovaly 223,4 mld. Kč. V porovnání s loňským rokem objem sjednaných úvěrů vzrostl o 95,6 %.

"Nic neroste do nebe, podle našeho názoru v letních měsících dojde k určitému ochlazení poptávky, ale i tak očekáváme objemy hypoték nad loňskými výsledky, takže letošní rok bude téměř určitě přepisovat dosavadní rekordy," uzavírá Libor Vojta Ostatek z Golem Finance. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi





Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem





Téměř všechny banky v březnu zdražily hypotéky. Co bude dál? Téměř všechny banky v březnu zdražily hypotéky. Co bude dál?





Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku? Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy