Stavební spořitelny zahájily nový rok úspěšně

Stavební spořitelny zahájily nový rok úspěšně

1.3.2016 - Úspěšný vstup do nového roku zaznamenaly i stavební spořitelny, které v součtu poskytly úvěry za 3,4 miliardy korun. V porovnání s loňským rokem objem sjednaných úvěrů vzrostl o 18 %. Největší část z celkové sumy sjednaných úvěrů si připsala Českomoravská stavební spořitelna (1,55 mld. Kč/ 46 % celkového objemu).

O druhé místo pravidelně soupeřila Buřinka s Raiffeisen stavební spořitelnou. Letos je to jinak. Na druhém místě – navíc s velmi výrazným náskokem – figuruje Modrá pyramida s 0,72 mld. Kč a 21procentním tržním podílem. Modré pyramidy vzrostla v meziročním srovnání téměř pětinásobně, neboť loni ve stejném období poskytla úvěry za 0,15 mld. Kč. Na třetí příčce skončila Buřinka (0,48 mld. Kč/ 14 %) na čtvrté Raiffeisen stavební spořitelna (0,43 mld. Kč/ 13 %) a na páté Wüstenrot stavební spořitelna (0,19 mld. Kč/ 5,5 %).

Půjčí si lidé na bydlení dalších 200 miliard?   
Na účely bydlení banky a stavební spořitelny v lednu rozpůjčovaly přes 16 miliard korun. I v tomto ohledu se jedná o další rekordní výsledek a trh s úvěry na bydlení má letos nakročeno k podobným výsledkům jako loni. Jenže na trhu vidíme spoustu neznámých, které se primárně pojí s novou regulativou, a které budou mít s největší pravděpodobností negativní vliv na letošní výsledky.

V našich expertních odhadech obchodních výsledků vždy pracujeme se dvěma scénáři – konzervativním a optimistickém. Letošní výsledek zatím odhadujeme někde uprostřed, což by indikovalo objem úvěrů ze stavebního spoření zhruba 50 miliard korun a hodnotu hypoték okolo 190 miliard korun. Tento náš odhad, který jako jediný na trhu započítává také hypotéky tzv. nereporotujících bank (mBank, Fio banky, Oberbank a WSPK), však budeme v průběhu roku ještě zpřesňovat.

Luboš Svačina

odebírat zprávy