Hypotéky 2014: Prosincový pokles sazeb korunoval rekordní rok

Hypotéky 2014: Prosincový pokles sazeb korunoval rekordní rok

7.1.2015 - Úrokové sazby hypoték klesají bez přestání již 13 měsíců. Titulní index GOFI, který mapuje vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték všech bank na trhu, klesl v prosinci meziměsíčně o 3 setiny procentního bodu na 2,40 %. Roční průměr úrokových sazeb poprvé klesl pod 3 %. Z levných hypoték těží klienti i banky. Objem poskytnutých hypoték se přiblíží 155 mld. Kč.

Aktivita bank v uplynulém měsíci odrážela blížící se konec roku. Změnu nastavení úrokových sazeb jsme zaznamenali u Fio banky, mBank, Komerční banky, Oberbank a České spořitelny, která zároveň přišla v předvánočním období se zajímavým konceptem slev – Štědrá hypotéka. Výsledkem je posunutí indexů fixních úrokových sazeb na další rekordní minima.

Titulní index GOFI 70, který napříč všemi bankami mapuje vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték do 70 % LTV, klesl v prosinci meziměsíčně o 3 setiny procentního bodu. Jeho aktuální hodnota činí 2,40 %. V prosinci 2013, kdy pokles indexu odstartoval, průměrná nabídková sazba dosahovala hodnoty 3,09 %. V meziročním srovnání to znamená rozdíl bezmála 70 bazických bodů. Pokud bychom tento rozdíl promítnuli do výše splátky 2 milionové hypotéky s 20letou splatností, rozdíl ve splátce by aktuálně činil 681 Kč. Zatímco v prosinci 2013 by klient platil měsíčně 11 182 Kč, v prosinci 2014 by splátka té samé hypotéky vycházela na 10 501 Kč.

Kromě hypoték poskytovaných do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (70 % LTV) úrokově zlevňovaly také hypotéky ve vyšších pásmech LTV. Tzv. 100% hypotéky banky v prosinci nabízely v průměru za 3,49 %, což je o 2 setiny p.b. méně než v předchozím měsíci a o 95 setin procenta méně, než v prosinci 2013!

V případě 85procentních hypoték klesl úrokový index GOFI85 meziměsíčně o 3 setiny p.b. na 2,55 %, čímž se dorovnal na dosavadní úroveň indexu variabilních sazeb GOFI 70 VAR. Hodnota indexu variabilních úrokových sazeb kromě říjnového skokového nárůstu dlouhodobě oscilovala právě kolem 2,55 %. V prosinci vlivem cenových změn ve Fio bance index klesl na 2,51 %, přesto rozdíl mezi indexy činí 11 bazických bodů stále ve prospěch fixních sazeb. Variabilní sazby jsou v tuto chvíli na okraji zájmu jak klientů, tak bankéřů, z čehož plyne tento úrokový paradox.

Index GOFI70 s vysokou mírou úspěšnosti predikuje vývoj respektovaného ukazatele Fincentrum hypoindex. Ten měří průměrnou úrokovou sazbu skutečně sjednaných hypoték a jeho hodnota v listopadu propadla na 2,44 %. S ohledem na vývoj indexu GOFI70 a s přihlédnutím k silnému konkurenčnímu boji, očekáváme v prosincových statistikách Hypoindexu další pokles směrem k hranici 2,4 %.

Libor Ostatek

odebírat zprávy