Padl další hypoteční rekord

Padl další hypoteční rekord

7.7.2014 - Měsíc co měsíc banky hlásí snižování nabídkových sazeb. Podle statistik makléřské společnosti Golem finance klesla průměrná úroková sazba hypoték v uplynulém měsíci na hodnotu 2,72 %, čímž posunula dosavadní rekord o dalších 8 setin procentního bodu.
 
Hypotéky v červnu opět prudce zlevňovaly. První z bank, která v červnu měnila úrokové sazby, byla UniCredit Bank, která snížila nabídkové sazby u 3 a 5letých fixací. Následovala LBBW s poklesem u 4 a více letých fixací, poté mBank, Wuestenrot hypoteční banka a Česká spořitelna, která do jisté míry překvapila další vlnou prodeje hypotéky přes facebook, prostřednictvím které klienti měli příležitost získat hypotéku s pětiletou fixací za 2,38 %.

Nejvíce zlevňují 100% hypotéky
Vývoj sazeb monitorujeme prostřednictvím indexů GOFI, které sbírají data napříč celým trhem. Titulní index GOFI70 mapující průměrné nabídkové sazby hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), který s vysokou mírou úspěšnosti predikuje budoucí vývoj trhem respektovaného ukazatele Fincentrum Hypoindex, klesl v uplynulém měsíci o dalších 8 setin procentního bodu a jeho hodnota aktuálně činí 2,72 %. V meziročním srovnání jsou nyní sazby 70% hypoték o čtvrt procentního bodu níže, neboť loni touto dobou průměrná nabídková sazba činila 2,97 %.

Hypotéky rekord nejnižší sazby

Podobný pokles zaznamenaly také hypotéky do 85 % LTV. Index GOFI85 meziměsíčně klesl o desetinu procentního bodu na 2,87 %. V porovnání s loňským červnem jsou sazby 85% hypoték o 22 setin procentního bodu nižší, tehdy banky tento typ hypoték nabízely v průměru se sazbou 3,09 %. Největší meziměsíční pokles sazeb však evidujeme u 100% hypoték. Z květnových 3,97 % propadl na 3,84. Podobně jako u předchozích dvou indexů se jedná o historicky rekordní úroveň. V součtu od začátku roku jeho hodnota propadla již o více než půl procenta. Tehdy se tento typ hypoték v průměru prodával za 4,42 %.

Stabilní vývoj evidujeme u hypoték s variabilní sazbou. Vzhledem k stagnaci mezibankovní sazby PRIBOR, na kterou banky úročení floatových hypoték navazují, stagnuje index variabilních sazeb GOFI 70 VAR dlouhodobě na úrovni 2,55 % (+/- 0,02 p.b.). Červnový průměr činí 2,56 %. Rozdíl mezi indexem variabilních a fixních sazeb se se díky zmíněnému vývoji zmenšil na pouhých 15 bazických bodů, což je historicky nejnižší rozdíl, jak ilustruje následující graf.

Fixní vs variabilní sazby hypoték

Hodnoceno v delším horizontu, jsou nyní podmínky pro financování vlastního bydlení, absolutně bezkonkurenční. Uváděné indexy navíc vyjadřují průměrnou nabízenou úrokovou sazbu. Ve skutečnosti vhodnou volbou banky a s trochou vyjednávání či pomocí hypotečního makléře mohou klienti s větším podílem vlastních zdrojů a nadprůměrnou bonitou dosáhnout na úrokovou sazbu pod 2,5 %.

Výhled do nadcházejících měsíců
Stále platí, že situace na mezibankovním trhu hraje bankám poklesem sazeb do karet, což spolu s oživující ekonomikou a výhledem na snižování míry nezaměstnanosti dává bankám prostor pro úpravy sazeb směrem dolů. V červenci a v srpnu většinou bývá na trhu hypoték relativní klid a banky sbírají síly na podzimní hypoteční kampaně. V letošním roce je však celá řada věcí jinak a vzhledem k již avizovaným cenovým změnám a akcím na začátku tohoto měsíce očekáváme, že úrokové indexy budou klesat i v tomto měsíci.

Hypotéky svět


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy