Stavební spoření jede po dvou kolejích

Stavební spoření jede po dvou kolejích

26.6.2014 - Celková suma v květnu sjednaných úvěrů ze stavebního spoření činí podle nejnovějších statistik 3,34 miliardy korun, čímž stavební spořitelny zopakovaly výsledek předchozího měsíce. Ovšem v meziročním srovnání uvedené 3,3 mld. Kč znamenají pokles objemu sjednaných úvěrů o celou pětinu a v porovnání s rokem 2007 dokonce o 40 %.

Z pohledu tržního podílu největší část z celkové sumy poskytnutých úvěrů připadá na Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) – 1,8 mld. Kč (54 % celkové produkce), za kterou následuje Raiffeisen stavební spořitelna 0,64 mld. Kč (19 %) a Stavební spořitelna České spořitelny 0,50 mld. Kč (15 %). Skupinu spořitelen uzavírá Modrá pyramida s 0,33 mld. Kč (10% podíl) a Wüstenrot stavební spořitelna s 58 miliony korun a 2procentním tržním podílem.

Stávající situace na trhu stavebního spoření je výsledkem rekordně nízkých úrokových sazeb hypoték, kterým stavební spořitelny jen těžko mohou konkurovat. Stavební spoření však má v systému financování bydlení své nezastupitelné místo a v okamžiku nárůstu úrokových sazeb hypoték se opět dočkáme oživení i v tomto sektoru. Stavební spoření v tuto chvíli vyhledávají klienti především s cílem zhodnocení volných prostředků. Počet nových smluv za uplynulých pět měsíců meziročně vzrostl o více než 100 000. Celkem jich spořitelny uzavřely 321 000, loni to bylo 213 000.

Stavební spoření měsíční produkce
zdroj graf: golemfinance.cz

Trh financování bydlení
Společně hypoteční banky a stavební spořitelny za uplynulých 5 měsíců sjednaly úvěry na bydlení v celkové hodnotě 71 miliard korun. Vzhledem k meziročně slabšímu květnovému výsledku a oslabené poptávce po úvěrech ze stavebního spoření zaostává v tuto chvíli trh za loňskými objemy o 4,6 miliardy korun (y/y – 6 %). Loni touto dobou suma sjednaných úvěrů dosahovala 75,6 mld. Kč. Navzdory určitému zvolnění tempa jsou letošní výsledky 3. nejvyšší v historii.

Financování bydlení
zdroj graf: golemfinance.cz

V návaznosti na nedávno publikovanou analýzu trhu, která hodnotila vývoj v uplynulých 4 měsících, upravujeme náš odhad obchodních výsledků pro letošní rok. V našem prvotním odhadu zveřejněném v letošním lednu jsme předpokládali, že banky letos poskytnou hypotéky v hodnotě okolo 150 miliard korun. Aktuálně vidíme situaci tak, že objem poskytnutých hypoték očekáváme mezi hodnotami 150 až 156 miliard Kč, přičemž v tomto čísle jsou zahrnuty také úvěry bank nereportujících své výsledky serveru hypoindex.cz ani Ministerstvu pro místní rozvoj. Tržní podíl těchto bank očekáváme zhruba kolem 5,5 % tzn. 8,5 mld. Kč. V porovnání s lednovým odhadem jsme upravili také náš výhled pro stavební spořitelny. Celkový objem sjednaných úvěrů očekáváme aktuálně kolem 40 mld. Kč, odhad 43 miliardy korun se nám v kontextu aktuálních výsledků jeví jako hodně optimistický.

Luboš Svačina

odebírat zprávy